IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса вече ще публикува доклади от проверки в болниците

В момента на сайта на касата могат да се видят резултатите от одита на 83 лечебни заведения

14:01 | 23.07.12 г. 1
Здравната каса вече ще публикува доклади от проверки в болниците

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва да публикува на интернет страницата си резултати от извършени проверки на лечебните заведения за болнична помощ, съобщиха от касата. 

Докладите от направените през юни проверки вече са поместени в рубриката „За болници“ на сайта. Към момента там могат да бъдат открити резултатите от одита на общо 83 лечебни заведения.

Подробна информация за конкретни болници се публикува за първи път. Целта е постигането на по-голяма прозрачност в работата на институцията. Очаква се през следващите месеци периодично да бъдат публикувани всички доклади от извършени проверки в болници.

Последният доклад от одита на Институт „Пирогов“ разкри груби нарушения, свързани с планирането на обществени поръчки, раздаването на бонуси, липсата на медицински консумативи и апаратура за операции и други. Докладът беше предаден на прокуратурата.

Над 10 хиляди лева няма да се изплатят на четири болници в София-област  (Пирдоп, Етро поле, Своге и Ботевград) заради констатирани нарушения, сочат публикуваните доклади.

В болницата в Пирдоп е установено, че на пациентите не се осигурява храна, не се спазват изискванията за работа с медицинска документация, не се спазват индикациите за хоспитализация по определени клинични пътеки и критериите за дехоспитализация.

В заведението в Етро поле е установено, че не се спазват изискванията за работа с медицинска документация, а апаратурата в лечебното заведение не показва актуална дата на изследванията.

Проверяващите са констатирали, че в болницата в Ботевград е липсвал пациент, приет по клинична пътека за болнично лечение. В пулмологичния сектор на същата болница е имало пациенти, хоспитализирани по различни клинични пътеки, но анамнезата и обективния статус на двамата са били шаблонни - разпечатани от компютър и напълно идентични.

В три отделения на болницата в Своге са липсвали пациенти, приети за болнично лечение. Нарушенията са свързани и с неспазване на индикациите за хоспитализация и критериите за дехоспитализация, неспазване на минималния болничен престой и на изискванията за работа с медицинска документация, липсвали са подписи на лекуващи лекари и и на пациенти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Точно така! Когато някоя болница започне да си иска парите от НЗОК, тогава НЗОК прави проверка и омаскарява болницата и нейното ръководство!Типичен български полицейски подход!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още