IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на тока от "Белене" е между цената на вятърната и слънчевата енергия, посочи министърът на икономиката и енергетиката

13:43 | 03.08.12 г. 60
Автор - снимка
Редактор
Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на АЕЦ "Белене" е непосилна за България и не можем да си позволим такъв проект, заяви пред националната телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът коментира, че втората атомна централа би струвала на България почти два пъти повече от всички активи на българската енергетика, които се оценяват на 12 милиарда лева.

По повод на искания от БСП референдум за АЕЦ „Белене“ Добрев заяви, че хората трябва да направят информиран избор. 

"Вместо референдум може би щеше да е по-удачно БСП да открият набирателна сметка и всеки да даде своя дан, щом толкова вярват в проекта, да събират пари, за да може той да се случи. Защо три години не са подписали договора това вече много добре го знаем. Проблемът на проекта е финансов“, посочи икономическият министър.

Относно твърденията, че токът от централата ще бъде по-евтин, Добрев каза, че това е манипулация.

Той цитира данни от анализа на консултанта HSBC, според които 1 мегаватчас енергия ще струва средно 150 лв. „За сравнение енергията от вятър, след промените, които ще бъдат направени от 1 септември, ще струва 140 лв. за 1 мегаватчас, а стойността на тока от слънце - 160 лв. за 1 мегаватчас“, посочи Добрев.

"АЕЦ "Белене" като цена е между вятърната и слънчевата енергия и четири пъти повече от себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй"", съобщи икономическият министър и допълни, че хората трябва да бъдат запознати с фактите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Абсолютно е така : както е казал Кейнс - когато се променя ситуацията , аз си променям мнението а Вие ? Ситуацията в момента в света е така , никой не знае на къде ще поеме , но според мен риска след 20 г. отново да затваряме атомна централа е реален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Много хубаво формулираш всичко. Ако ще произвеждаме ток с новата централа - в цената ще е калкулирано горивото, зел. енергия, ЛИХВИ по безумни кредити които ще са наляти в централата в белене. И нещо много важно, което никой не коментира производството остава ЗАД желязната стена на монополите. Т.е. между "евтиния" ток и крайния производител стоят монополите, който НЯМА да позволят цената да падне. КЕЛ ФАЙДА. Да не говорим ако проекта го вземе пак чужд инвеститор. Тогава забрави евтин ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
bulgarin
преди 11 години
Цената на атомната енергия е между цената на слънчевата и вятърната?! И това да го каже МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА?! Не знам какво е завършил г-н Добрев, но очевидно мястото му не е в това министерство! Нека сподели чии интереси защитава г-н министъра, защото очевидно не са българските! Явно желанието на г-н министъра е да ни превърне от износител на електричество във вносител. Дали случайно г-н министъра не посещава честичко едно посолство, което празнува на 4ти юли? Дали случайно в турската енергетика няма американски капитали? И случайно ли ще ни се продава ток, внасян от Турция в случай, че не бъде построен АЕЦ Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Изтеглиха се германските компании от строителствата на АЕЦ-ове, ама в края на Юни техния парламент тихомълком гласува удължаване на срока на експлоатация на старите им реактори (които са по-стари от нашите 1 и 2 блок) до 2030 - фактите сами си показват кое какво и защо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
В момента света е на технологичен кръстопът , много по добре е да изчакаме на къде ще поеме , още повече че можем и имаме ресурса да си позволим изчакването . За сведение на тези който говорят че ВЕИ не са алтернатива : целите на Дания са до 2020 да ВЕи да със 50 % от енергийния и микс а в Германия те в момента са с участие 25 % .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
цената на цената в белене неизчислима , никой не може да каже колко ще струва повишените изисквания след фукушима - те още дори не са формолирани . Ако се строи крайната цена най вероятно ще надскочи до два пъти прогнозния бюджет - такива са поне практиките при строеж на АЕЦ в белите държави . Финансиране при 4 % лихви : последно държавата се финансираше при 4.37 по спомен , в най добрия случай цената на ресурса ще е около 7 % . И пак казвам - слагам шише сливова ракия 10 г. че ако Станишев спечели изборите НЯМА ДА СТРОИ БЕЛЕНЕ . Защо - ми просто - в момента само Германия и германските компании имат ресурса / бил той финансов или технически / да строят АЕЦ - а както е известно германските компании се изтеглиха от всички атомни проекти НАВСЯКЪДЕ по света . Строежа на АЕЦ в сегашната ситуация е безотговорна авантюра - и финансова и технологична
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
Това е абсолютно вярно. И когато след 10г. почнем да внасяме ток, при това на енергийно-дефицитните Балкани, всички тези лай..ри, дето сега ми обясняват колко щели (а в момента що не са евтини ?) да бъдат някога ВЕИ-тата, ще са се покрили и ще ми разтягат поредните локуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Мен пък ме плаши това, че почна токът да скача с по 14% на година. Благодарение на фотоволтаиците на свързани с управляващите лица. Малко ме е еня дали плащам на руснаците или американците, но ме е еня, че плащам с 14% повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
amanotumnici
преди 11 години
Ако погледнем в близкото бъдеще, ще видим, че потреблението на електроенергия ще скочи драстично. Това ще се дължи на преминаване от горивни двигатели към електрически двигатели. Допълнително все повече хора ще ползват битова електроенергия за климатизация и заместители на централното парно, което дали от скъпите цени на горивата или други причини ще бъде доста по-скъпо. Като добавим факта, че предстои спирането на останалите блокове на АЕЦ Козлодуй, картинката е следната. Производството ни на електроенергия ще спадне драстично, а потреблението ще се увеличи. Вариянтът е само един - внос. Нека министъра да каже, ако 1мвтч от АЕЦ Белене би ни струвал ок. 150лв, колко ще ни струва евентуален внос на електроенергия, като отчете факта, че и в останалите страни търсенето на ток ще се увеличи. Не стига, че в тази страна всякакво производство спря, ние продължаваме да спираме да произвеждаме, постоянно се правят пречки, защото някой не може да вземе тлъста комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
saruman
преди 11 години
АЕЦ Белене е геополитически проект на руската мафия и путин и от финансова гледна точка е пълно безумие за страната ни. Мисля, че е излишно да навлизам в детайли. Това което лично мен ме плаши и натъжава е озлоблението и желанието за реваншизъм на привържениците на проекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още