IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на тока от "Белене" е между цената на вятърната и слънчевата енергия, посочи министърът на икономиката и енергетиката

13:43 | 03.08.12 г. 60
Автор - снимка
Редактор
Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на АЕЦ "Белене" е непосилна за България и не можем да си позволим такъв проект, заяви пред националната телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът коментира, че втората атомна централа би струвала на България почти два пъти повече от всички активи на българската енергетика, които се оценяват на 12 милиарда лева.

По повод на искания от БСП референдум за АЕЦ „Белене“ Добрев заяви, че хората трябва да направят информиран избор. 

"Вместо референдум може би щеше да е по-удачно БСП да открият набирателна сметка и всеки да даде своя дан, щом толкова вярват в проекта, да събират пари, за да може той да се случи. Защо три години не са подписали договора това вече много добре го знаем. Проблемът на проекта е финансов“, посочи икономическият министър.

Относно твърденията, че токът от централата ще бъде по-евтин, Добрев каза, че това е манипулация.

Той цитира данни от анализа на консултанта HSBC, според които 1 мегаватчас енергия ще струва средно 150 лв. „За сравнение енергията от вятър, след промените, които ще бъдат направени от 1 септември, ще струва 140 лв. за 1 мегаватчас, а стойността на тока от слънце - 160 лв. за 1 мегаватчас“, посочи Добрев.

"АЕЦ "Белене" като цена е между вятърната и слънчевата енергия и четири пъти повече от себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй"", съобщи икономическият министър и допълни, че хората трябва да бъдат запознати с фактите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 6 rate down comment 1
yonko
преди 11 години
Май никой тука не знае, че когато БВП на страната между 2000 и 2010 скочи 2 пъти, потреблението на електроенергия не се промени и продължаваме да имаме излишъци на ток. В момента продължава ограбването на нацията чрез продажбите на загуба на електроенергия в Турция, която загуба се покрива от всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
amanotumnici
преди 11 години
Цените са много относителна величина. Днеска са такива, утре ще са други. От векове насам, моща на една държава се определя от нейното ресурсно богатство. В началото войните се водеха за обработваема площ и големината на страната определяше нейното богатство. След това подземните изкопаеми бяха водещи при индустриалния бум. А през последния век богати са тези, които притежават петрол. Както и да го гледаме, силни и богати са тези, които имат ресурси. Не е нужно да си икономист, за да видиш, че бъдещето е в енергийните източници. Който ги притежава и е най-малко зависим от тях, той ще просперира. Не виждам логика да бягаме от това да сме енергийно независими. Ако имаме излишък от енергия, може да си избираме на кого да я продаваме, при какви условия и как. С това може да извличаме много по-големи ползи от на пръв поглед финансовите. Може да бъдем енергиен център на балканите. Трябва да изберем, да създадем бъдеще или просто да се циганизираме с *** и да изчезнеме като народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 11 години
Добре прав си , но ще се окаже че изнасяме не само ток и капитал . Ето ти хипотезата : изнасяме на цени който не гарантират възстановяването на мощностите . Реално ние изнасяме защото разполагаме с повече мощности отколкото са ни необходими . Изнасяме т.н. оперативен излишък : ползваме износа за да балансираме електрическата си мрежа . Защо е така - ми защото разполагаме с повече базови мощности отколкото са ни необходими .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Проблема е че ниската себестойност на произвежданата електроенергия е един мит който никой не иска да коментира . Себестойността е ниска защото производствените мощности са изплатени от поколението на нашите майки и бащи . При излизането от експлоатация на тези мощности цената неминуемо ще расте и това е математически неизбежно - просто новите екологични изисквания за несравнимо по големи . Въпросът е с какво ще бъдат заменени ? Казвате с АЕЦ , добре но цената на която в момента се изкупува вятърната енергия е по ниска от прогнозната цена от АЕЦ . А каква ще е след 10 г ? Просто темпа на намаляване на цените на енергията от ВЕЙ е много бърз и е добре да се изчака за да се види до къде ще спре . Ами ако продължи да пада ? А ако вече си имаме АЕЦ който произвежда два пъти по скъпо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Най-много съм се дразнил в тоя живот, когато ме вземат за ***! Затова и се обаждам!Нека кажат истинската причина да не строи Белене АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ДАВАТ! Чухте ли всички? НЕ МОЖЕ! Те си правят бази, стягат се за война, вкл. и срещу Русия, дали пряко или косвено, това е големият им враг, а ние ще пуснем с години тук да се моткат около оградите на военните им бази руски инженери заради енергийните си проекти АЕЦ, газопроводи, петролопроводи... Това го знам и го разбирам! САМО НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА ЛУДИ!!! Колко трейдъри, финансисти, банкери и пр, специалисти разбират от икономика, показва състоянието на икономиката в света! Айде нема нужда икономисти като Делянчо и немуподобни да ми четат лекции!А защо сме се докарали до тук, че американския посланик да решава от какво има нужда България, си е вече друга тема на разговор...!И да, @amanotumnici абсолютно си прав! Някой само пропуска дребния факт, че в момента износът на ток е едно от малкото ни останали експортни пера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
А и честно смятам че ако България стане лидер на ВЕИ технологията на Балканите ще извлече много повече ползи отколкото строителството на АЕЦ . За сведение Германия е лидер на ВЕИ в Европа . Кой твърди че не можем да изнасяме електроенергия произведена от ВЕИ ? Ако се запази същият темп на спадане на цените на електроенергията това е напълно постижимо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Теорията на Рикардо се отнася, когато две страни произвеждат няколко продукта и взаимно си ги разменят. Теорията показва, че ползи може да има от търговията, дори когато се купува нещо по-скъпо произведено от другата страна. НО, има едно голямо но, само в случай, когато и ние нещо произвеждаме и печелим повече, така че да покрием по-високата цена от внос. В случая, ние напрактика нищо не произвеждаме, насочваме се само към внос, внасяме плодове, зеленчуци, напитки итн. Имаме отрицателно търговско салдо. За да внасяш нещо, трябва да изнасяш нещо. По тази логика, ако се планира внасяне на ток, има ли разчети по-какъв начин ще увеличим износ и от кои сектори ще дойде. Ще се създадът ли условия за това, къде, кога и какви. Много въпроси, на които няма отговор и няма да има, защото тези, които трябва да отговорят не знаят отговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 11 години
теорията на Рикардо за сравнителните предимства е формулирана отдавна , това всичко да е българско и родно не винаги е икономически обосновано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
amanotumnici
преди 11 години
Дали ще струва тока от АЕЦ Белене толкова или след десет години десет пъти повече, не е от значение. Важното е, че този ток ще си е наш и ще бъде по-евтин от вносния. Коментират се ненужни числа. НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС Е - ТОКЪТ ОТ ВНОС ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПО-ЕВТИН ОТ ТОЗИ НА БЕЛЕНЕ? Проектът вървеше, после беше на пауза и накрая беше спрян. Не ми минава и за секунда през акъла, че покрай този голям проект нашите лапачи не са се наредили да напълнят джобовете си и тези на родата си до десето коляно. Примери безброй, като почнем от Цецо-комисионната, Лъчо Мозъка, Мишо-бирата итн. ... ЗАПОМНЕТЕ, в нашата държава не се гледа интереса на народа, а само личната изгода. Няма правосъдие, то е в кюпа, сега се е паднало да се краде и се краде на поразия, повече отколкото по време на приватизациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
прогнозната цена на тока от АЕЦ белене е около 10 евро цента при стойност на централата 10.35 млрд. евро . Ако се качи стойността на централата и цената на тока отива нагоре - имай в предвид че това е неизбежно . За сведение в момента цената в региона се движи около 4 евро цента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още