IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са посланията на Лято 2012?

Представители на туристическия бизнес имат балансирани очаквания за края на летния туристически сезон

15:45 | 16.08.12 г. 5
<p>
	<em>Все по-малко българи си позволяват луксозни почивки на екзотични дестинации &nbsp;</em> Снимка: Creative Commons</p>

Все по-малко българи си позволяват луксозни почивки на екзотични дестинации   Снимка: Creative Commons

Малко преди края на активния летен туристически сезон представители на бранша споделят впечатленията си за тенденциите, с които ще се запомни настоящият сезон на почивките.

Пред Investor.bg Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциация на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), прогнозира, че като цяло сезонът няма да е по-слаб от миналогодишния и най-вероятно ще се задържат нивата от 2011 година и като брой туристи, и като приходи в сектора.

Представители на бранша твърдят, че лятото на 2012 г. не се отличава с резки промени и е по-скоро година на „утвърждаване на позициите“. И все пак се открояват с няколко тенденции.

Основното, с което може да се запомни това лято, е значителният ръст на туристите от Беларус и Украйна, което до голяма степен се дължи и на улеснението при издаването на визи за руските граждани. През настоящия сезон
се запазва и интересът на посетителите от Полша и Чехия - процес, започнал от миналата година, който продължава да набира скорост.

Друго послание, което отправя настоящият летен сезон, е че посещаемостта на чужди туристи ще се запази на същото ниво от миналата година. По неофициални данни на туристическия бранш няма спад на туристи по българското Черноморие, а и турагентите не се оплакват от спад на записванията. От бранша споделят дори за очакван незначителен ръст на туристите в България, но по-скоро прогнозите са за запазване на равнището от Лято 2011. 

В същото време отчетлива е тенденцията за свито потребление на туристически услуги от страна на българските летовници. Налице е осезаем отлив на българите от Черноморието, който обаче не е за сметка на чуждите пазари, коментира Ирена Георгиева.

Почивката, която търси българинът това лято, е оферта на изгодна цена за кратък период от пет до седем дни. В същото време родното Черноморие не е отхвърлено като възможен вариант за летуване, тъй като конкурентните ни гръцки и турски курорти продължават да държат високи цени.

Предвид сериозните икономически проблеми в южната ни съседка не се наблюдава намаление в цените на пакетите. Наред с това прави впечатление, че Турция загуби имиджа си отпреди години на дестинация с ниски цени и добър продукт и вече става по-скъпа дестинация, отколкото сме свикнали. България остава най-изгодна за лятна почивка, защото по родното море могат да бъдат намерени оферти в различни ценови диапазони, категорични са от асоциацията на туроператорите.

Платежоспособните туристи, които традиционно си позволяват луксозни почивки по екзотични дестинации, също променят поведението си, сподели Ирена Георгиева.

Докато преди години между 5 и 10 процента от тези хора осъществяваха подобни пътувания, то сега по-малък процент от тях се замислят дали да предприемат такъв воаяж. И все пак като най-достъпна дестинация се утвърждава Дубай, а като най-атрактивна Малдивите.

Архипелагът е дестинация, която набира популярност през лятото заради сравнително ниската цена от около 2000 евро за стандартен седемдневен пакет с редовен полет, въпреки че това е дъждовният сезон за тази точка на света. През есента се очаква засилен интерес на български туристи към Тунис и Индонезия, но в никакъв случай не може да се говори, че тези екзотични пътувания са масови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
А и забравих обширно разгласеното намаление от 20ти август по хотелите. После се оказа че само на Албена щяло да бъде (за сега) ама от 1ви септември.Е, що бе пиленца, в Гърция и Турция цените падат за последната седмица от август и са го обявили от миналата година. Къде сте вие и какво печели вашия бранш от отворения пазар на Европа? Май само губите и като едни истински ниски интелекти ОТКАЗВАТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩАТА.И какво сега, пак излъгахте за отстъпките, ама то някой вече дали ви слуша.В България, както каза човека от предишния коментар, само при познати и на квартири. Като ще е каруцар, поне да не му плащаме като за файтон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Лятото отивам при братчеда у варна на гости. Мога да кажа, че е страхотен гид:) таковал съм ги всичките хотели. Вземам си квартирка,може да е скотско, ама не се нервя с обслужващ персонал, хотелиери, туристически организации и чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
... 2 седмици преди заминаването ми казват че нямало места в хотела за нас и трябвало от 1ва линия да отидем в хотел на 3та линия; да не говорим колко точки от договора нарушиха и сега ще им съдя задниците до дууупка!Това е туризма в БГ!!!Накрая отидох в сайта ***.booking.com и за 5 минути си реших всички организационни проблеми, ама сайта НЕ Е БЪЛГАРСКИ и вашия бизнес умира, чалгаджии прости. 1 няма дето да прави туризъм в България и да го е учил как се прави, ама 1!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Пак питам българския туристически бранш:"За журналиста, бутан и удрян от мутри на Сл. бряг и показан по централните новини на БНТ, какво направихте?!?!"За имиджа си пред българите не мислите, ама то може ли от тия които крадете, после да им прислужвате! Май, това ви е в главичките прости.На Боровец бях март месец - простаци от персонала само гледат кога не съм до гаджето да я заговарят; пред ресторанта ни обещават 40% отстъпка, влизаме и питаме собственика и се оказва лъжа и от там излита собственика да се кара с викача на улицата... цирк де СолейМиналата година бях в 5* хотел до Несебър - хотела страхотия, бяхме единствените българи; но получих обрив на 2рия ден от водата в морето, отивам при лекаря, той вика 100 лв за преглед!!! е, отидох в аптеката и алергозан за 2 лв ме оправи; после разправии с мутрите по паркинзите, които дигаха само и целенасочено софииски коли и то при мъгляви обстоятелства!!!Май месец през български тур оператор си направих резервация за Гърция, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
VladimirProperty
преди 11 години
Защо телевизиите не излъчат клипът за България показан по френския канал М6 ???Защото показва потресаващи, дори българите неща .Беларус, Украйна, Киргизия, Чукча, Монголия, Сирия и Иран са увеличили туристите си .Европейците помнят стреса, който са преживяли и не повтарят.НЕ ПОВТАРЯТ !!!Това е провал, а не успех .Ако си загубил три крави, но си намерил 7 овце как описваш успеха ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още