IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в агросектора с 6% ръст през второто тримесечие

При животновъдите увеличението е с 8,6%, а при растениевъдите - с 3,9%

12:14 | 20.08.12 г.
Цените на производител в агросектора с 6% ръст през второто тримесечие

И през второто тримесечие на годината индексът на цените на производител в селското стопанство отбелязва ръст, като за периода от април до юни се отчита 5,9% нарастване, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

По-голям ръст отбелязват животновъдите, чиито цени през второто тримесечие са се увеличили с 8,6%, при 3,9% ръст за индекса при растениевъдите.

Тъй като през юни започна жътвата при ечемика, статистиката успя да отчете първото голямо поскъпване именно при тази култура. Спрямо предишното тримесечие индексът на цените при ечемика нарасна с 20,5%, за което Investor.bg писа.

Нарастване от 22,9% се наблюдава при пшеницата и бобените култури, а при слънчогледа увеличението е от 7,4%.

Интересна тенденция се отчита при цените в животновъдството. Така при продажбата на едър рогат добитък индексът показва увеличение от 19,2%, като над 20% е увеличенето при търговията с овце и кози, докато при свинете покачваенето е от 6,6%.

При кравето мляко се наблюдава символично увеличение от 5%, което явно  предхожда спада в изкупните цени през юли, за който алармираха животновъди.

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за второто тримесечие на 2012 г. е с 6,5% над равнището си за същото тримесечие на 2011 година, съобщиха още от НСИ.

По-високи са цените на електроенергията и горивата, като за второто тримесечие  това покачване е  с 6,2%. При минералните торове увеличението е с 23,7%, а при ветеринарномедицинските продукти - с 4,9%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още