IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще се опитаме да обявим за нищожни договорите за АЕЦ Белене

Надявам се Путин да не е знаел за завишените претенции на Атомстройекспорт, заяви премиерът, подсказвайки за предстояща визита на руския президент у нас

14:02 | 13.09.12 г. 50
Борисов: Ще се опитаме да обявим за нищожни договорите за АЕЦ Белене

От Мария Папазова, Dnes.bg


С необичайно остър тон премиерът Бойко Борисов коментира днес действията на руската компания "Атомстройекспорт", която преди два дни обяви, че е увеличила иска си към Националната електрическа компания (НЕК) на 1 млрд. евро заради пропуснати ползи от спрения проект за изграждането на АЕЦ "Белене".

"Ако руският президент Владимир Путин е знаел за този иск, срещата ни на 9 ноември ще се окаже много неприятна", посочи днес Борисов. Очаква се на тази дата правителствата на двете страни да подпишат споразумението за изграждане на газопровода “Южен поток“.

Изказването на премиера дойде на фона на острото напрежение, породено след новината, че руската компания “Атомстройекспорт” значително увеличава исканато обезщетение към НЕК заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“.

С изказването си министър-председателят на практика потвърди неофициалната информация, че руският президент Владимир Путин ще дойде на посещение в страната. 

Въпреки острото си изказване по адрес на руската компания, Борисов неколкоктратно подчерта, че Русия и България са били и винаги ще бъдат приятелски държави. 

“Тук има някаква си компания, която въпреки преговорите, които водим, решава да заведе иск. Аз искрено се надявам Путин да не е знаел“, посочи още Борисов. В тази връзка той изрази надежда че в бъдещите си разговори с руския президент очаква разрешаване на казуса с предявените нови претенции.

Министър-председателят беше категоричен, че “Атомстройекспорт“ е сгрешила с изненадващия си иск. По негови думи сега страната ни ще направи всичко възможно да обяви договорите за строителството на АЕЦ “Белене“ за нищожни.

Борисов изрази задоволство и от решението за създаване на временна парламентарна комисия, която да разследва как са били сключени въпросните договори.

Премиерът обясни още, че вече е възложил на правосъдният министър Диана Ковачева да разговаря с главния прокурор Борис Велчев, "защото е време прокуратурата да се произнесе дали са проведени правилно конкурсите за строежа на атомната централа".

От няколко дни в страната тече остър спор между представителите на политическите сили кой всъщност е виновен за иска на руската компания към България. ГЕРБ и Синята коалиция са на мнение, че договорите не са коректно подписани от предишните управляващи. От БСП пък отговориха, че “искът не е подаден заради подписването на договорите, а заради развалянето им“.

Предишните правителства трябва да отговорят как са провеждали обществени конкурси, заяви с висок тон Борисов. С видимо ядосан вид той обясни, че тези контракти са “грандиозна далавера на някаква компания там и нейните агенти тук, главно в комунистическата социалистическа партия“.

“Наели сме най-добрата адвокатска кантора. Щом искат съд, ще се съдим. Искат ми 1 млрд. за някакъв гьол“, закани се Борисов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Ха, не бях чел досега последния слайд от презентацията на HSBC, ама сега като го прочетох има нещо което наистина не разбирам - как така, след като сме си платили за този доклад, той е собственост само и единствено на HSBC и ако те си го поискат от Правителството, то трябва да им го върне със всичките му копия? Как може да е платено за нещо, свързано на практика с националната ни сигурност и то да е чужда собственост?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Сегашната игра е ясна - сибирския мечок иска да ни притисне по всички фронтове, защото трябва да се прави нов договор за доставка на газ, трябва да се подпише за Ю.Поток. А според правилата на ЕС ако не подпишем до края на годината влиза в сила втория либерализационен пакет. И тогава Путин ще трябва да преговаря не с ББ, а с Меркел - доста по неблагоприятно за руснаците. Допълнително са притеснени, че може да открием газ в близките години или да внасяме втечнен от щатите, Катар или от където и да е(ще ни трябва терминал в Гърция и газопровод по случая - трудно нещо,но не невъзможно) Или да разработим шистите ако в Европа технологията докаже, че е безпроблемна.На ББ трябва да му припомнят, че освен подписа за Ю.Поток още Нефтохим е на Лукойл, а там чрез митниците и ДЕКВР държавата може да им спре лапането на Руснаците много бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
В споразуменията няма дори уточнена цена. Те. при липса на цена няма как да си измислят суми в последствие.Ако НЕК е правил поръчки т.е. това си е вид договор те трябва да имат конкретна стойност и тя би трябвало да е дължима. Ако няма определена ст-ст - няма сделка.За Белене - то трябваше да бъде, забележи, довършено! през 2002г. когато царя го рестартира плана беше 2006г да има работеща централа като към построения реактор да се построи втори тъй като е технологично изискване да има поне 2 реактора на една площадка.Вместо това жълти и червени почнаха да ги въртят нещата така, че тази централа да не се построи, а да се папат максимално комисионни около нея.Най големия грях на ББ е, че не я спря още 2009г. а наля сумати пари при това по време на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ще,старая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
Flanker
преди 11 години
Data,не знам дали "Белене" трябва да се строи,но ти определено трябваш да научиш правописа,за да му даваш оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е не споря , да се занимават адвокатите . По принцип не съм чувал с споразумение без договор да се поемат ангажименти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 6
GunMan
преди 11 години
Споразумението е подписано от НЕК. Не от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Проекта АЕЦ Белене в този му вид за който така яростно копнеят рускнаците е нито прозрачен, нито изгоден, нито нормален. Неговата цел е продължаване на енергийната зависимост на България. SEBULBA - някога да си чувал от някого с какво ни изнудват руснаците всеки път щом дойде време да се купува ядрено гориво за Козлодуй или стане време за нов 10-20 годишен газов договор???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
И въпросът ми от предходната тема защото никой не ми отговори : Имам и един конкретен въпрос към теб и всички подкрепящи Белене : Защо смятате че ако България има нужда от заместващи мощности те непременно трябва да са атомни ? Навярно имате сравнителен анализ ? Или просто защитавате чужди интереси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Е значи напразно защитаваш сделката :) Щото последното което може да се каже за тази сделка е "прозрачно" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още