IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите залагат под 2% ръст на БВП за 2013 г.

Увеличението на минималната заплата ще бъде от януари, а на пенсиите – от април

17:43 | 18.09.12 г. 2
Управляващите залагат под 2% ръст на БВП за 2013 г.

Заложеният ръст на БВП за следващата година на база на летните прогнози е 1,8%. Преди да се запише окончателната стойност в бюджета, под внимание ще се вземат и есенните прогнози, но за по-голям растеж от 2% не може да се говори. Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, предаде БТА.

Заложеният в проекторамката бюджетен дефицит е 1,3% от БВП, същия като през тази година. „Смятаме, че е нормално за 2013 г. да не отиваме на драстично намаление на дефицита под 1,3%, същия, какъвто очакваме да постигнем до края на тази година”, коментира Менда Стоянова. 

Във връзка с намерението за повишаване на пенсиите управляващите повториха, че то ще бъде с 9-10% и най-вероятно ще стане от 1 април. По този начин вместо 800 млн. лв. бюджетът ще задели 600 млн. лева, посочи депутатът.

Менда Стоянова обаче увери, че ако се намерят възможности, корекцията на пенсиите може да бъде направена и по-рано от април.

От януари 2013 г. минималната работна заплата става 310 лева, повтори председателят на бюджетната комисия.

В тази връзка министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи, че повишаването на пенсиите и доходите не е популистки ход. „Това са обосновани анализи и възможности, които можем да поемем като ангажимент, това го правим като начало за следващ управленски мандат”, каза Цветанов.

Вицепремиерът допълни още, че се търси възможност и за повишаване на заплатите в публичния сектор, по-специално в системата на МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
Ако ти плаща държавата, може би, но то и в Гърция така започна.Ако си в частния сектор, май ще трябва да си я заработиш, освен ако не си на дъното и разчиташ на повишението на минималната заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
избори идат... заплати се вдигат, обещанията за светло бъдеще пак витаят из медиите :) Трябва да направим изборите през 2 години тогава на всеки 2 години ще скачат заплатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още