IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът фиксира осем приоритета в здравеопазването

Възможностите за еврофинансиране в сектора са реални само при устойчива концепция по всеки един от тях, заяви Росен Плевнелиев

14:07 | 19.09.12 г.
Президентът фиксира осем приоритета в здравеопазването

Електронното здравеопазване по света е индустрия с милиардни приходи и държавата ще насочи всички усилия за ускореното му внедряване в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на днешната дискусия на Съвета за икономическо развитие и социални политики, посветена на реформата в здравния сектор.

Плевнелиев отбеляза, че реформата в здравеопазването ще бъде едно от условията за отпускането на европейските средства за България в следващата бюджетна рамка за периода 2014-2020 година. 

„Ако искаме отново да получим поне 300 млн. лева, биха могли да бъдат и 500 млн. лева за периода 2014 - 2020 г. от европейските фондове, трябва да знаем къде точно ще насочим тези пари. Здравната реформа ще бъде една от условностите за отпускане на еврофондове и тя ще бъда поставена на дневен ред, защото това е ключът за европейското финансиране“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът определи осем приоритета, върху които трябва да се гради здравната политика, като подчерта, че е необходима ясна концепция по всеки един от тези приоритети, за да може страната ни да разчита и на финансиране от европейските фондове.

На първо място президентът посочи необходимостта от бърза реформа в спешната помощ. Сред останалите приоритети бяха посочени още създаването на интегрираната информационна система, реформата в детското здравеопазване, демонополизацията на здравната каса, ранната диагностика, създаването на силни униврситетски болници и развитието на хосписите.

От своя страна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова припомни, че е важно да се работи за ограничаване на негативната тенденция за нарастване на държавните разходи в сектора на здравеопазването. Още повече, че тези разходи не са довели до очаквания резултат и пациентското неудовлетворение от обслужването расте. 

"Въпреки че се влагат лични и публични средства във финансиране на дейностите, увеличават се драстично средствата за медицински дейности, разширява се основният пакет от дейности, за които плащат обществените и частните здравни фондове, крайните резултати са дискусионни", заключи министърът.

В тази връзка Атанасова заяви, че моделът на финансиране на болничната помощ в бъдеще ще се променя по пътя на диагностично-свързаните групи. При сега действащото финансиране по клиничните пътеки се насочва огромен ресурс към скъпоструващи дейности и се изкривява здравната статистика.

Министерство на здравеопазването разработва нова концепция за здравната инфраструктура в периода 2014-2020, която основно ще акцентира върху качеството и безопасността на здравните услуги, ефективността на направените разходи и координацията със социалния сектор.

По време на дебата беше посочено още, че усилията на държавата ще се ориентира към превенция и промоция на социално значими заболявания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още