IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани настояват забраната за добива на шистов газ да залегне в закон

22 септември е обявен за световен ден срещу фракинга и ще се проведат протестни действия в целия свят

18:21 | 20.09.12 г.
Граждани настояват забраната за добива на шистов газ да залегне в закон

Граждански и екологични движения настояват методът хидравлично разбиване (фракинг) за проучването и добива на шистов газ да бъде забранен със закон.

В момента в страната ни действа мораториум, който забранява сондажите не само за шистов газ, но за всякакви неконвенционални въглеводороди. От гражданската инициатива против фракинга припомнят, че България е една от двете държави в света (другата е Франция), в които в момента действа пълна забрана за проучване и добив на шистов газ на цялата им територия.

Румъния наложи временен мораториум, а през следващия месец забрана се очаква да бъде наложена и в Чехия.

От инициативата допълват, че 22 септември е обявен за световен ден срещу фракинга. На този ден в различни точки на планетата ще бъдат проведени протести, митинги, шествия, подписки, прожекции на филми и други инициативи.

Заради натиска на световното антифракинг движение в последните години бяха наложени мораториуми върху проучването и добива на шистов газ в отделни щати и в различни по големина населени места в САЩ, в отделни административни райони на страни от Европа, Австралия и Северна Америка.

Работи се и по спирането на изграждането на газопроводи, по които се пренася добит шистов газ.

Както стана ясно вчера, до Нова година депутатите от временната парламентарна комисия, която обсъжда добри практики при добива на подземни богатства, ще анализира опита на 15-16 държави в областта на проучването и добива на шистов газ. В последствие ще се вземат решения дали сега действащият мораториум върху добива на суровината да прерасне в закон, или да бъде отменен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още