IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се покупка на нови трамвайни мотриси с европари

Машините ще бъдат закупени с 50 млн. евро по оперативна програма "Околна среда"

12:20 | 08.10.12 г.
Планира се покупка на нови трамвайни мотриси с европари

До края на 2014 г. София ще разполага с 20 нови трамвая. Това научи Investor.bg от зам.-директора на Столичен електротранспорт Иво Василев.

Те ще струват 50 млн. евро, а средствата ще бъдат предоставени по оперативна програма "Околна среда".

Новите трамвайни мотриси ще се движат по линия номер 7, която свързва южните квартали с района на централната жп гара.

В момента тече процедурата по намиране на доставчици на машините. До края на октомври ще бъде представена документацията и след това ще започене приемът на ценови оферти.

Василев коментира, че интересът към тази обществена поръчка ще бъде много голям.

„Очакваме поне 15 различни фирми да закупят документация за участие в процедурата за доставка на трамваите. Ако процедурата мине гладко, вероятно до Коледа вече ще знаем кой ще достави новите машини“, заяви той.

Столичният електротранспорт не е снабдяван с нови трамваи от 15 години. Средната възраст на машините, които обслужват пътниците в столицата сега е 24 години.

В тази връзка Василев уточни, че през следващия програмен период 2014-2020 г. Столичен електротранспорт разчита на поне 350 млн. евро, които държавата да усвои за закупуване на още трамваи, с които да поднови напълно транспортната си мрежа.

В противен случай подвижният състав няма да може да обслужва пътниците достатъчно качествено, защото вече ще е прекалено остарял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още