IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Огняново К“ с иновативна варова пещ за 20 млн. лева

Новата мощност намалява отпадъка и позволява по-ефективното използване на ресурсите

13:10 | 11.10.12 г.
„Огняново К“ с иновативна варова пещ за 20 млн. лева

Предприятието „Огняново К“ започва експлоатацията на нова реверсивна двушахтова варова пещ. Технологичната мощност беше открита от министрите на околната среда Нона Караджова и на икономиката и енергетиката Делян Добрев, съобщи БТА.

Новата пещ е от ново поколение и е втората подобна иновация в света, допълват от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Стойността на инвестицията е 20 млн. лева. 

В новата пещ ще бъде реализирана двойна утилизация на варовика в сравнение с досегашните технологии. Това ще позволи намаляване на отпадъците, както и по-ефективното използване на ресурсите и горивата.

„Огняново К“ е част от шведската група „Плена“. Компанията е най-големият производител на варови продукти в България. Производственият асортимент включва производството на негасена вар, хидратна вар, гасена вар, както и сероочистващи материали.

По време на официалната церемония министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи за инвестиционните намерения на две големи компании. Едната е канадска и работи в сектора на телекомуникациите, а другата е германска компания, занимаваща се с електроника. До края на годината ще стане ясно кои са тези компании. 

В първите седем месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в страната са 850 млн. евро, или увеличение от 200% спрямо същия период на миналата година, обясни още Добрев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още