IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината българи не одобряват работата на правителството

Финансовият министър Симеон Дянков има най-нисък рейтинг на одобрение, сочи проучване

16:13 | 12.10.12 г. 9
Повече от половината българи не одобряват работата на правителството

Работата на правителството е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението е значително по-високо и възлиза на 55%. Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов обаче не се променя спрямо юли тази година. Общо 46 на сто не го харесват,  а 45% одобряват работата му.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 20 и 27 септември.

Най-нехаресваният министър в кабинета „Борисов“ е вицепремиерът Симеон Дянков. Одобрението за него е 23,9 на сто, докато неодобрението достига 64,8 на сто.

Веднага след него е социалният министър Тотю Младенов с 51 процента неодобрение и 25,7 на сто одобрение.

Лиляна Павлова е най-одобряваният министър. На второ място е земеделският министър Мирослав Найденов, следван от вицепремиера Цветан Цветанов, министъра на културата Вежди Рашидов, Николай Младенов.

Здравният министър Десислава Атанасова в най-голяма степен разочарова българите през изминалите месеци - неодобрението към работата й нараства със 7 на сто и става 40,3 процента, докато одобрението е 25,5 на сто.

Над половината българи нямат мнение или не познават работата на министъра на транспорта Ивайло Московски. Голям е и делът на хората, които нямат мнение за министъра на околната среда Нона Караджова и на министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Класацията на най-одобряваните политици отново оглавява Кристалина Георгиева - 66 на сто одобрение. Социолозите обаче отново уточняват, че еврокомисарят ни не може да бъде съпоставяна директно с политиците, които работят в страната.

Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик в България с 53 на сто рейтинг и неодобрение - 32 процента.  Второто място си поделят премиерът Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова, които имат еднакво одобрение от по 45 процента.

Меглена Кунева заема дванадесето място в листата на харесваните политици.  Според социолозите след основаването на партия "България на гражданите" Кунева губи 5 на сто одобрение.

Четири партии със сигурност щяха да влязат в парламента, ако изборите бяха днес. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и "България на гражданите", показва проучването.

За ГЕРБ подкрепа декларират 26,8 на сто, БСП би получила 17, 5 процента, ДПС е трета политическа сила с подкрепа от 7 на сто, а "България на гражданите" - четвърта с 4,3 на сто.

Според данните на този етап самостоятелното електорално влияние на партиите от "Синята коалиция" не им гарантира участие в следващ състав на Народното събрание. Общият им резултат е 3,3 процента.

Евентуална коалиция между Атака и ВМРО, поне засега, изглежда успешна по отношение на възможността за попадане в следващ парламент.

Общо 32,7 на сто от анкетираните заявяват, че няма да  гласуват.

Още новини по темата следете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Добре де ..мен не ме е страх. Спомени поне един от страховете! Постоянно слушам опозицията да се страхува а не мога да разбера от какво!? Ако се съди по аргументите / обсъждане на рап текстове в парламента, лексиката на Бойко и прочие глупости/ на опозиционния лидер, то явно просто им липсват идеи на опозиционерите. Назовете го тоя СТРАХ, че да се уплашим всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
vajvaj
преди 11 години
Тъжно е, че не разбирате какво правят тези хора, защото това на практика не е правителство - това са монарх, кардинал и свита. Те създават СТРАХ и НЕСИГУРНОСТ от ден първи. Сега започват да обират негативите им. А страхът и несигурността са най-големите врагове на бизнеса и развитието...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Що се отнася до БАН и те го съзнават отлично! От лекарското съсловие също. Просто егоизма надделява. На всеки му се иска безотчетното харчене на тройната коалиция. Повярвай ми аз няма да съм от ощавените :)...Що се отнася до Бойко Борисов, то не мога да си кривя душата. Добър лидер е и прави всичко възможно да въведе ред в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не Камене. Аз печелих по добре когато *** бяха на власт! Това обаче не значи, че не разсипваха държавата. Старая се да бъда обективен. :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kamen.angelov
преди 11 години
Страх ли те е от ощавяне STRAHO? Ти не си ли от щавените, че говориш в трето лице или не знаеш разликата? Поискай някой старец от БАН да ти я обясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
За съжаление ГЕРБ като млада партия направи много грешки, а и се озова в най-голямата криза в Европа. Без пари и инвестиции прябва да си факир да управляваш. Иначе ББ има желание нещата да се променят, но хората не се променят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Повече от половината българи не одобряват работата на правителството" Глас народен глас божи! Да си върнат на власт крадците, че да си ги доощавят! :D ...от '89 насам колко пъти ги щавеха, и пак си ги връщат след някое и друго време. :D Какъвто избирателя такава и държавата.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Лиляна Павлова е най-одобряваният министър. ???Уеуе мауе :) У нас всеки е най-добър , там където нищо не разбира! Икономист , който не разбира нищо от строителство, не може да вникне в проблемите, да различи чакъл от баластра или филц......Не не става от това народ и държава! Прав е "великана" на мисълта, че :- Няма матриал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още