IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие нов режим за вноса на семена от коноп, непредназначени за посев

В Министерство на земеделието ще има регистър на вносителите на тези семена

12:13 | 17.10.12 г.
Парламентът прие нов режим за вноса на семена от коноп, непредназначени за посев

Специален режим ще има при вноса на семена от коноп, непредназначени за посев. Вносителите ще бъдат лицензирани, а Министерство на земеделието и храните ще поддържа специален регистър на тези фирми.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, съобщи БТА.

За да бъде получено разрешение за внос, компаниите трябва да притежават или наемат склад с физическа охрана, както и да съхраняват документацията за вноса на семената и реализацията им до крайния потребител за срок от пет години.

Молби за издаване на лиценз за внос ще бъдат подавани всяка година до 10 януари в МЗХ, като към заявлението вносителите ще трябва да прилагат и свидетелство за анализ на съдържанието на тетрахир дроканабинол в семената. Съдържанието на това вещество трябва да бъде под 0,2 теглови процента, е записано още в закона.

Контролът върху продажбата и преработката на семената от коноп, непредназначени за засяване, се възлага на Българската агенция по безопасност на храните.

Такива семена обикновено се използват за производство на храни за животни, но конопените семена се употребяват и в кулинарията.

Заради полезните си вещества те могат да се използват като хранителна добавка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още