IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не се отдръпва от зърнопроизводството, смята Цветан Димитров

Не са заложени национални доплащания, но средствата за единица площ за зърнопроизводителите се увеличават, обясни зам.-министърът на земеделието

10:40 | 26.10.12 г.
Държавата не се отдръпва от зърнопроизводството, смята Цветан Димитров

За зърнопроизводителите не са предвидени национални доплащания, но средствата за единица площ се увеличават. Коментарът е на зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров по повод декларацията на земеделските производители, обвиняващи правителството, че се отдръпва от сектора "Зърнопроизводство", при това точно в ситуация на сериозна криза.

Димитров допълни пред БТА, че зърнопроизводителите не са ощетени – те са само един от земеделските отрасли, между които се разпределят средствата.

Националните доплащания допълват по-ниското ниво на директните плащания за България. В момента селскостопанските производители получават по-ниски субсидии спрямо колегите им в „стара“ Европа, като тенденцията към плавно изравняване до 2016 година.

Заместник-министърът обясни, че колкото повече нарастват директните плащания, толкова повече намалява размерът на националните доплащания.

„В този аспект няма отдръпване от подпомагането за определени сектори на земеделието, а стремеж за справедливо подпомагане на всички земеделски отрасли“, каза той.

Според изчисленията на Димитров субсидията на площ за зърнопроизводителите през 2013 година ще бъде с 1 лев на декар повече. Общият размер за подпомагането на площ е 923 млн. лева, или със 141 млн. повече от 2012 година, обясни още той.

Тази година от Министерство на земеделието и храните са решили да подпомогнат животновъдите с националните доплащания, тъй като те са ощетени от спецификата за подпомагане на площ, става ясно от думите на Димитров. В повечето случаи те не разполагат  с обработваема земеделска земя и не се възползват от схемата за единно плащане на площ.

В протестната декларация на Асоциацията на земеделските производители, разпространена в края на миналата седмица, беше записано и питане относно намаляването на акциза за горивата за земеделските производители.

Димитров обясни, че имаме одобрение на такава мярка от страна на Европейската комисия още от края на 2011 година. Въвеждането на практиката обаче е в ръцете на Министерство на финансите и Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още