IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизацията на БДЖ "Товарни превози" ще бъде стартирана до две седмици

Най-късно до началото на следващата година трябва да стане ясна офертата от бъдещия купувач

15:48 | 26.10.12 г.
Приватизацията на БДЖ "Товарни превози" ще бъде стартирана до две седмици

До две седмици ще бъде даден нов старт на процедурата за приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Това съобщи изпълнителният директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов пред БНР.

Той уточни, че този път критериите за допустимост до участие са значително занижени.

След цялостен и подробен анализ на състоянието на дружеството ръководството на приватизационната агенция е взело решение, че новата процедура ще е със срок от 77 дни.

Този път изискванията за стратегическите инвеститори са 300 млн. евро оборот за последните 3 години и опит в железопътния превоз от минимум 5 години. Същевременно финансовите инвеститори трябва да имат минимум 400 млн. евро оборот за последните си три финансови години.

Емил Караниколов коментира още, че потенциални инвеститори вече има, но отказа да назове имената им. Той не спомена и стойността на оценката на "Товарни превози", която е определена от АПСК.

"Не е коректно да споменавам цена, защото като представител на държавата, ако кажа една цена, всички инвеститори ще искат да дадат по-малко от нея. Цената ще бъде такава горе-долу, каквато ни е справедливата пазарна оценка", допълни той.

По негови думи до края на тази година и най-късно до началото на следващата вече трябва да стане ясна и предложената оферта от бъдещия купувач.

Караниколов увери, че всички следприватизационни ангажименти, които са обвързани с работниците в дружеството вече са окончателно съгласувани със синдикатите.

Припомняме ви, че държавата спря първия конкурс заради липсата на сериозен инвеститорски интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още