IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурсът за приватизация на товарните превози на БДЖ е обявен

Депозитът за участие е 20 млн. евро, съобщиха от агенцията за приватизация

15:25 | 12.06.12 г. 1
Конкурсът за приватизация на товарните превози на БДЖ е обявен

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви конкурс на за продажбата на 100% от капитала на “БДЖ – Товарни превози” АД, София (2 325 087дяла), собственост на “Холдинг – БДЖ” ЕАД, съобщиха от агенцията.

Конкурсната документация, която не съдържа информационният меморандум, може да се вземе от агенцията в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Самият срок за подаване на обвързващите оферти изтича на 135-ия ден от датата на обнародването на решението.

Депозитът за участие в конкурса е в размер на 20 млн. евро.

Сред основните изисквания към кандидатите са те да бъдат стратегически инвеститори и през последните десет години да осъществяват железопътни превози на товари с наличен лиценз. Друго изискване е размерът на приходите от дейностите за всяка от последните три финансови години да възлиза минимум на 400 млн. евро.  

Кандидатите трябва да отговарят и на изискванията за финансов инвеститор. Необходимо е да управляват финансови активи или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Минималният праг на собствения капитал е фиксиран на 20 млн. евро за последната финансова година.

Решаваще критерии при оценката на офертите са предлаганата цена (70 точки) и размерът на предложените инвестиции (30 точки).

До участие в конкурсната процедура не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми  публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.

Бъдещият инвеститор трябва да поеме и сериозни социални ангажименти, които няма да подлежат на предоговаряне:

- за срок от 3 години се задължава да запази средногодишния брой работници и служители в дружеството;
- за срок от 3 години да поддържа разходите за труд на равнището, на което са те към датата на прехвърляне на собствеността върху продаваните дялове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Крайно време беше, стига са си пълнили гушите, затова ги държаха държавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още