IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Определят критериите за приватизацията на “БДЖ - Товарни превози“

Документите за раздържавяването влизат в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация

10:40 | 23.04.12 г.
Определят критериите за приватизацията на “БДЖ - Товарни превози“

Документите за приватизацията на “БДЖ - Товарни превози“ ще бъдат внесени в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, съобщи националната телевизия.

Членовете на надзора ще обсъдят критериите за раздържавяването и вида на процедурата. Прогнозите са до две седмици след това тя да стартира практически. Досега са постъпили запитвания от австрийски, испански и италиански инвеститори.

Изпълнителният директор на агенцията Емил Караниколов се надява до септември процедурата да е приключила.

В края на миналата седмица Надзорният съвет запозна синдикатите с подготвения договор. Те обаче смятат, че са твърде ниски заложените в него неустойки към бъдещия купувач на предприятието, ако намали персонала под определения минимум. 

Синдикатите предлагат неустойката да е средногодишната работна заплата за дружеството за 2011 г., или спрямо средногодишната работна заплата за дружеството за годината, в която е открито нарушението.

КНСБ настоява клаузата за запазване числеността на персонала за срок от три години от приключване на сделката да не се определя на база сключения Колективен трудов договор, а изходната база за сравнение да е средносписъчната численост на персонала за 2011 г. 

Неустойката от 200 хиляди евро годишно за неизпълнение на клаузата за поддържане на разходите за труд също е твърде ниска, смятат от КНСБ. Те искат тя да бъде в размер на 10% от Фонд работна заплата за 2011 г.

Санкциите при неспазване на броя работни места и разходите за труд, предвидени в договора за приватизация, да са спрямо период за следприватизационен контрол от 5 години, искат още профсъюзите.

От синдиката обявиха, че като цяло са против тази приватизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още