IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват през септември да бъде обявен купувачът на „БДЖ-Товарни превози“

Предварителен интерес към приватизацията на дружеството проявяват австрийски и испански инвеститори

16:58 | 19.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват през септември да бъде обявен купувачът на „БДЖ-Товарни превози“

Надяваме се, че през септември приватизационната процедурата за „БДЖ-Товарни превози“ ЕАД ще бъде приключена с обявяване на инвеститора. Това обяви пред БНР изпълнителният  директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Той посочи, че утре (20 април) ръководството на агенцията ще се срещне със синдикатите в железниците, а в понеделник (23 април) документите за критериите и вида на процедурата ще бъдат внесени за разглеждане от Надзорния съвет на агенцията.

По думите на Николов прогнозите са до две седмици след това, т.е. до началото на май, приватизационната процедура да стартира практически.

Във връзка с информация в публичното пространство за заявен интерес от потенциални инвеститори към закупуване на „БДЖ-Товарни превози“ Емил Караниколов коментира, че в агенцията към момента официални запитвания от турски и руски железници няма. „Имало е обаче запитване от австрийски и испански инвеститори и мисля, че и един италиански“, отбеляза Караниколов.

Във връзка с журналистически въпроси шефът на Агенцията за приватизацията посочи още, че проспектът за продажба на миноритарния дял акции от „ЧЕЗ България“ до две седмици ще бъде внесен за одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН). 

По повод на приватизацията на ИПК Родина Емил Караниколов заяви, че е проявен първоначален интерес от фирми от Азия и Чехия. Той уточни, че в понеделник ръководството на агенцията ще разглежда и тази процедура, както и нова процедура за "Техноекспортстрой".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още