IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се представи на туристическо изложение в Шанхай

За 15 години китайските туристи по света са се увеличили от 5 до 70 млн.

09:51 | 15.11.12 г. 1
България ще се представи на туристическо изложение в Шанхай

България ще участва на Международното туристическо изложение CITM 2012, което се провежда в Шанхай, съобщават от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

На откриването на изложението днес (15 ноември) с обща презентация ще бъдат представени страните от Централна и Източна Европа, но ден по-късно са предвидени срещи на българската делегация, водена от зам.-министър Иво Маринов, с местните туроператори.

България ще бъде представена като дестинация с качествени услуги на атрактивни цени. Ще бъде показан потенциалът ни в областта на СПА, балнео и уелнес туризма, градски маршрути, винени дегустации и гурме маршрути, както и голф туризма.

България не е традиционна дестинация за китайските туристи – през 2011 година страната ни е посетена от 6 251 китайци. Това представлява ръст от 1,6% спрямо 2010 година. В същото време българските туристи, посетили Китай през миналата година, са 621 души. Увеличението е с почти 41 на сто.

От 2007 година България е част от Меморандума за разбирателство между ЕС и Националната администрация по туризъм на Китай. Така страната ни се ползва със статут на одобрена дестинация за китайските туристи.

Според статистиката на Световната туристическа организация през миналата година китайските туристи, пътували по света, са били 70 млн. души. Прогнозите са до края на 2020 година техният брой да нарасне до 100 милиона души. Само преди 15 години 5 млн. китайци са пътували годишно по света с цел туризъм. Освен бурното увеличение, китайските туристи са платежоспособни – през 2011 година те са похарчили около 72 млрд. долара.

Китай от своя страна също има потенциал да се превърне във водеща туристическа дестинация само след броени години. През 2011 година страната е посетена от 56 млн. туристи, а прогнозите са, че страната има потенциал да се превърне в една от най-атрактивните дестинации за международния туризъм, измествайки традиционните днес държави от Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
То хубаво се представяме пред Китай, ама какви условия за развитие, не само на туризъм, но и на търговията, имаме ? Днес, за да дойде един китаец у нас трябва да разчита на прикачвания по други летища (същото между другото е и с Щатите). Имаме нужда от директна въздушна връзка с Китай и другите силни икономики в света, извън Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още