IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет бургаски общини ще изграждат ново депо за отпадъци за 43 млн. лв.

Новият проект трябва да пести милиони, които сега се харчат за депониране на боклука

13:42 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Девет бургаски общини ще изграждат ново депо за отпадъци за 43 млн. лв.

Девет бургаски общини - Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе започват изграждането на ново депо за отпадъци, стана ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Първата копка по проекта беше направена от министър Нона Караджова и кметът на Бургас Димитър Николов край село Братово, пише БТА. Системата е финансирана по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и е на стойност 43 млн. лева.

С изпълнението на проекта след 32 месеца деветте общини ще  изпълняват условията, които се изискват от новия Закон за управление на отпадъците и до 2020 година ще оползотворяват 50 на сто от тях, коментира Караджова по време на официалната церемония. Тя допълни още, че ще могат да бъдат пестени милиони, отделяни сега за депониране на отпадъците. 

Кметът на Бургас Николов уточни, че за Бургас спестената сума ще бъде 2,5 млн. лева годишно. 

По проект в село Братово ще бъде изградена първа клетка от регионалното депо и ще бъдат монтирани съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци. Ще бъде изграден и склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита.

Освен това ще се изградят две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях. Ще се доставят машини и съоръжения за експлоатация на регионално депо "Братово - Запад".

Изпълнението на проекта трябва да приключи до края на 2014 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още