IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският кредитор на БДЖ е готов на отсрочка за дълга

Банката ще изчака приключването на приватизацията на "Товарни превози", за да продължи преговорите по разсрочването на заема

17:28 | 16.11.12 г.
Германският кредитор на БДЖ е готов на отсрочка за дълга

Немската държавна банка KfW, към която БДЖ има задължения на стойност близо 40 милиона евро за мотрисите "Дезиро" на Siemens, е готова да изчака приключването на приватизацията на "Товарни превози" и тогава да продължи преговорите по разсрочването на дълга. 

Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес по време форум в столицата.

От миналия месец министерството на транспорта и министреството на финансите преговарят с немската финансова институция за разсрочването на дълга, по който БДЖ досега успяваше да плаща по 1 млн. евро на месец. Тези пари обаче не са достатъчни и от kFW няколко пъти заплашваха с изземване на част от електрическите мотриси.

"До голяма степен с парите от приватизацията ще се погаси това задължение. Каквото остане, ще мислим след резултата от приватизацията", коментира Московски.

Същевременно ресорният министър заяви, че Световната банка е готова да отпусне 460 млн. евро за модернизацията на БДЖ. Договорът все още не е подписан, защото според мнението на Министерство на финансите и в този случай е добре да се изчака приватизационната процедура.

От продажбата на"Товарни превози" и приходите, които държавата ще получи от нея ще зависи и какъв ще е размерът на заема.  Процедурата се очаква да приключи в началото на 2013 г. ,след като днес Агенцията за приватизация и следприватизационен котрол обяви новия конкурс за раздържавяване на дружеството.

"Парите са жизненонеобходими на БДЖ, тъй като те, без да си преструктурират задълженията, няма как да вървят напред", категоричен бе Московски.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още