IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсят се нови варианти за погасяване на заема към kFW за немските мотриси

Имаме идея за изплащане на дълга, за да не се стига до изземване на влакове, каза транспортният министър Ивайло Московски

16:53 | 30.10.12 г.
Търсят се нови варианти за погасяване на заема към kFW за немските мотриси

Министерството на транспорта съвместно с Министерство на финансите обмислят нов вариант, с помощта на който да бъдат извършени плащания, които да удовлетворят немската държавна банка kFW, която през 2005 г. даде заем на БДЖ Холдинг за закупуването на мотрисите "Дезиро" на Siemens, съобщи БНР.  

Към момента железицата не успява да превежда достатъчно висока сума по този заем и част от подвижния й състав може да бъде иззет от банката.

Ръководствата на двете ведомства ще опитат да не се стигне до изземване на подвижния състав на железницата, част от който е заложен срещу този кредит. 

Транспортният министър Ивайло Московски обясни, че в момента текат разговори със зам.-министъра на финансите Владислав Горанов за решение по темата. 

"Почти сме стигнали до вариант, в който да започне погасяване, което да удовлетвори KfW", увери Московски.

На този етап холдингът има дълг към немската финансова институция на обща стойност 41,4 млн. евро. Дружеството успява да изплаща около 1 млн. евро на месец по заема си, но тази сума не е достатъчна.

Припомняме, че през миналата седмица кабинетът даде мандат на двете ведомства да водят преговорите за разсрочване на дълга.

Московски обяви, че kFW не желае да преговаря с транспортното ведомство по темата, защото разговорите са свързани с финансови ангажименти, за които то "няма мандат за преговори". 

Поради тази причина разговорите с представители на немската банка ще се водят от министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още