IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към запориране на германските мотриси на БДЖ

Има вероятност да се забавят януарските заплати на заетите в железниците

12:04 | 15.12.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Върви се към запориране на германските мотриси на БДЖ

Засега няма развитие по въпроса за намирането на средства за плащане на заема за новите германски мотриси Siemens. Това каза днес пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Миналата седмица министърът опита да договори в Германия разсрочване на задължението от 24 млн. евро към към германската банка KfW, което трябва да бъде платено до края на годината. Беше договорено половината от сумата да се плати до края на годината.

БДЖ няма възможност да внесе сумата, заяви още тогава министърът. От своя страна финансовият министър Симеон Дянков каза, че държавата също не би могла да покрие това плащане.

Днес Московски посочи, че все още се търсят възможности за изплащане на 15 млн. евро до края на годината. В противен случай 25-те нови германски мотриси ще бъдат запорирани. Транспортният министър допълни, че по всяка вероятност мотрисите няма веднага да бъдат иззети физически, защото още известно време ще се търси решение на проблема.

По повод продължаващата стачка в БДЖ Московски коментира, че към момента по предварителни данни загубите на железниците от стачката са около 2,5 млн. лева. Затова има голяма вероятност да бъде затруднено изплащането на заплатите за януари.

Министърът допълни, че колективните трудови договори на „БДЖ Пътнически превози“ и „БДЖ Товарни превози“ са почти идентични. Вчера беше подписан колективният трудов договор с „БДЖ Товарни превози“, а разговорите за „БДЖ Пътнически превози“ продължават.

През следващия програмен период (2014-2020 г.) по всяка вероятност ще бъдат заделени евросредства и за изграждане на паркинги за ТИР-ове по пътищата, съобщи още Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Направи си пак сметката, изпуснал си една нула. 180 милиона, а не 18 милиона са разходите за заплати по твоите сметки.А ето и малко официални данни по въпроса:приходи от продажби на един зает: 9.3 хиляди лева. Разходи за дейността на един зает: 17.0 хиляди лева.Май сметката излезе друга?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Я сметни пак? 180 милиона са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Абсолютно правилно. Нито стачката, нито реформата отменят въпроса за отговорността. Наказателната отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Как един не излезна пред камерите и да каже:Приход от държавата (субсидии) 136 млн.лв на годинаПерсонал 15 000 душиРазходи заплати 15 000*1000лв*12мес= 18 млн. лв на година.(+ 6% за всяка следваща година)Дългове 772 млн. лв.Приходи от товарни дейности (минус -145млн.лв на година)Къде са парите? Ясно е, че не са в работниците? Къде са потънали тези пари... ами как къде в лоши сделки ощетили БДЖ от там държавата и всички нас, къде е прокуратурата и "силната държавна власт"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
...... мУтриси ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още