IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак опитват да узаконят цените за достъп на ВЕИ централите до енергийните мрежи

Този път група депутати от ГЕРБ предлагат директна промяна в Закона за енергетиката във връзка с таксата за достъп

18:04 | 19.11.12 г. 1
Пак опитват да узаконят цените за достъп на ВЕИ централите до енергийните мрежи

След като узаконяването на таксите за достъп на производителите на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) до енергийните мрежи с промяна в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници чрез Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба се провали, група от 19 депутати от ГЕРБ сега предлагат директна промяна в Закона за енергетиката, с която въпросните цени да се регламентират.

С една от проектопромените в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката се предлага поправка и в закона за ВЕИ, която предвижда да не се дава преференциална цена за тока, произведен от ВЕИ проектите, за които се смята, че имат недостатъци при документацията.

Предложението за новите текстове, както и мотивите към тях, са публикувани на сайта на Народното събрание.

В мотивите на вносителите се посочва, че има необходимост от създаване на законово регламентиран допълнителен компенсаторен механизъм, с който енергийните предприятия да бъдат компенсирани за разходите им, възникнали вследствие на задължението да изкупуват на преференциални цени произведения „зелен“ ток.

Припомняме, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) въведе в средата на септември такса за достъп на производителите на енергия от възобновяеми източници до електропреносните и разпределителните мрежи.

Основният мотив за въвеждането на таксата е възникналият преразход при поддръжката и обслужването на енергийните мрежи заради новоприсъединените мощности на ВЕИ централи.

Все още обаче електроразпределителните дружества и енергийният регулатор не са предоставили точни разчети, от които да се види какви са инсталираните мощности на централите за „зелен“ ток, както и какви са разходите за обслужването на енергийните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Има нещо гнило в Дания....Не не е така! Има нещо гнило в България биха казал аз! Само тук у нас избранниците на народа, депутатите работят срещу народа си, в частност българското малцинство! В 21 век, при толкова конкуренция и производители би следвало цената на един киловат да е 3-7 стотинки, не повече по дяволите, та ако не и по-ниско. А тя само расте.. Не искам да коментирам! Грозно е и гадно! Геноцида срещу народа е явен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още