IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата оттегля протеста си за присъдите по делото САПАРД

Марио Николов и Людмил Стойков бяха оправдани по обвиненията за пране на пари в края на септември

11:55 | 21.11.12 г.
Прокуратурата оттегля протеста си за присъдите по делото САПАРД

Прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателната присъда по делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, съобщи БТА, като се позовава на свои източници.

Двамата бяха обвинени за „изпирането“ на 7,5 млн. евро по проект по програма САПАРД. Подсъдими по това дело бяха още и съпругата на Николов – Мариана, както и Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Те също получиха оправдателна присъда по време на заседанието на Софийския апелативен съд на 21 сепетмври.

Мотивите на съда тогава бяха, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите. Делото се гледаше от съдия Калин Калпакчиев, избран за член на Висшия съдебен съвет.

Съдът определи като погрешни действията на прокуратурата при разделянето на обвиненията – за източване на средства по програма САПАРД и пране на пари. Така съдът не е успял да установи фактите по делото.

Освен това в мотивите имаше и критики по отношение на бездействие и пропуски в обвинението срещу Марио Николов и Людмил Стойков, които също пречат за изясняване на ситуацията. Част от събраните доказателства са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения, допълват от апелативния съд.

Първоначално от прокуратурата внесоха протест срещу тази присъда пред Върховния касационен съд, но сега го оттеглят. Няколко дни след произнасянето на присъдата зам.-главният прокурор Галина Тонева призна, че може да има допуснати грешки по това дело. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още