IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват оборотите в сектора на услугите за третото тримесечие

Ръст обаче отбелязват оборотите в юридическите, счетоводни дейности и данъчни консултации, както и рекламна дейност

16:13 | 21.11.12 г.
Намаляват оборотите в сектора на услугите за третото тримесечие

Намаляват индексите на оборотите в услугите за дейностите „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване на разпространение на информация и творчески продукти. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие.

В сектора „Други бизнес услуги“ най-голям ръст има по отношение юридическата, счетоводната и одитната дейност, както и данъчните консултации, които записват ръст от 9,2% на тримесечна база. Рекламната дейност пък отчита покачване от 4,8%. 

На годишна база обаче „Рекламна дейност“ записва понижение от 21,3%. В сектора „Други услуги“ най-значителен годишен ръст има по отношение на дейностите по наемане и предоставяне на работна сила (24,6%), туристическа дейност (23,7%) и юридическите, счетоводните и одитните дейности, които имат повишение от 22,1%.

В сектора „Транспорт, скрадиране и поща“ понижението на съставния индекс е в рамките на 2,7%. Най-голям спад е регистриран при дейностите „Въздушен транспорт“ и „Воден транспорт“. На тримесечна база намалението е съответно 7,9% и 7,6%. Увеличение обаче има по отношение на пощенските и куриерски услуги – индексът на оборотите в услугите на тези дейности е с 1,7 на сто по-висок, спрямо второто тримесечие.

По-позитивно изглеждат нещата в сектора при отчитането на годишните изменения. Общият индекс отбелязва ръст от 3,3 на сто, което се дължи основно на ръста по отношение на дейностите „Сухопътен транспорт“ (увеличение от 9,8%) и „Пощенски и куриерски услуги“ (8,7%).

Тенденцията за спад при „Водния транспорт“ и Въздушен транспорт“ обаче се задържа – индексите са със съответно 21,4% и 15,1% по-ниски.

В сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ спадът на общия индекс на оборота в услугите е със 7,8% на тримесечна база. Основната причина за този спад е състоянието на дейностите в „Далекосъобщенията“, където е отчетен спад от 10,3%.

Данните от статистиката показват, че и на годишна база в „Създаване и разпространение на информацията“ ситуацията е тежка. Индексът на оборотите в услугите в този сектор записва понижение от 6,1 на сто. Най-рязък е спадът по отношение на дейностите „Издателска дейност“ (18,7%) и „Информационни услуги“ (17,6%).
Увеличение записват само „Дейности в областта на информационните технологии“ - 8,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още