IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложението за криминализиране укриването на осигуровки пак е в застой

Текстът от закона ще бъде внесен отново, след като бъде прецизиран от депутатите от правната комисия

15:04 | 23.11.12 г. 1
Предложението за криминализиране укриването на осигуровки пак е в застой

Предложението да бъдат наказвани със затвор до шест години работодатели, които укриват осигуровки за пореден път се отлага във времето.

Това стана ясно, след като вчера депутатите от бюджетната комисия в парламента одобриха Бюджет 2013, но предложението за криминализиране на укриването на осигуровки беше оттеглено и въобще не беше гласувано.

Председателят на комисията Менда Стоянова заяви, че има политическо решение да бъде въведено подобно наказание, но текстът ще бъде внесен отново, едва след като бъде прецизиран от депутатите от правната комисия.

От Българската стопанска камара не одобряват идеята за санкцията. Организацията предлага да има наказания и за работниците, които се съгласяват да получават фиктивно минимална заплата срещу труда си, съобщава БНР.

Изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев предложи, ако се приеме да има санкция затвор за бизнесмени, и работникът да бъде санкциониран за това, че се съгласява с укриването на парите.

„За получаването и плащането на социалните осигуровки има две страни - работодател и зает в икономиката, който знае, че той също лъже. Това нещо трябва да бъде разпространено и върху двете страни на тези отношения“, коментира Данев.

От КНСБ пък са против работникът да носи наказателна отговорност. Според синдиката, ако укриването на осигуровки от работодателите бъде криминализирано, това ще донесе на бюджета поне 100 милиона лева повече за година.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни, че бизнесът е дал съгласие още в началото на годината за налагане на посочената санкция срещу премахване на наказателната лихва за дължими осигуровки, което ще стане от догодина. Според него в трудовите отношения работникът винаги е по-слабата страна.

Божидар Данев опонира на тази теза, като посочи, че работодателят също е притиснат от възможност за фалит на неговото предприятие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Това с укриването на реалните заплати, а оттам и осигуровките е ясно. Не трябва да бъде така. Не ми е ясно обаче, защо не се започне с тези, които изобщо не си плащат осигуровките? Които дължат осигуровки от години наред, не са плащали данъци и заплати. Държавата не може да събере суми, които реално са обявени и се знаят, а ще се занимава с криминологична дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още