IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев посочи пет области, които ще осигурят ръст на икономиката

Правителството ще работи за повече инвестиции, за активизиране на износа и стимулиране на вътрешното потребление

11:04 | 03.12.12 г. 4
Добрев посочи пет области, които ще осигурят ръст на икономиката

Пет са областите, които могат да помогнат за ръст на икономиката през следващата година, обясни икономическият министър Делян Добрев по време на 7-та Годишна среща между държавата и бизнеса.

Ръст на икономиката ще дойде с идването на повече инвестиции. Един от източниците е ОП „Конкурентоспособност”, коментира още икономическият министър. Според него поне 1,5 млрд. лева могат да дойдат от европейските програми в помощ на иновациите у нас.

Освен това много важно е и насърчаването на инвестициите, което може да стане чрез приетите промени в Закона за инвестициите през миналата седмица. Една от мерките например е поемането на социалните осигуровки за големите инвеститори у нас. „Това намалява разхода за човешки ресурси със 17,4%”, допълни още Добрев.

Според икономическия министър ръст на икономиката ще дойде още от стимулирането на вътрешното потребление.

Правителството ще работи още и за активизиране на износа. Това ще бъде и мярка за следващия програмен период, която ще заложи правителството, обясни още Добрев. Той отново отчете, че трябва да се промени структурата на износа и да бъдат подпомогнати експортно ориентираните предприятия.

Туризмът също е сектор, който може да донесе ръст на икономиката. На много места привличането на нови туристи обаче е ограничено. „На "Слънчев бряг" местата на плажа са ограничени на фона на 250-те хиляди легла в хотелите в курорта”, допълни Добрев. Но има ниши, като СПА туризма, които тепърва могат да се използват, смята той.

Икономическият министър подчерта още и възможността за излизането на нови пазари, какъвто е китайският например. При последното посещение на Добрев в Китай беше отчетен сериозен интерес към България като туристическа дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
На калпава ракета космоса и е крив. Възможностите ни достигат само до авто къщи. Къде са индустриалците- ликвидирани на 9 септември. Къде е номенклатурата от бедните селски семейства. Няма необезпечени кредити, няма ДДС и подобни далавери изритаха ги и от Европейските фондове, и сигурно за трети път щяха да абдикират от властта,че и асфалт нямаше да има тогава. Единствено нагла и демагогска "качулка" и истински глад,какъвто два пъти ни го сервираха с купоните на луканката и жанчовата хи пер инфлацията. И не са всички "майстори на локумите" има и най- майстори с платените драскачи по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Цялата работа е "след дъжд качулка". Това преориентиране на износа трябваше да стане още в началото на кризата. Да, това начало съвпадна с последните месеци от управлението на Тройната коалиция, но ГЕРБ имаха достатъчно време да извършат тази реформа. Не виждам как ще насърчат ПЧИ след като имиджа ни зад граница става все по-лош и никой стабилен инвеститор няма да дойде в България. Законът, който приеха не е никакъв закон за насърчаване на инвестициите, а по-скоро опит да се покаже, че уж нещо се прави. Като цяло бъдещето не се очертава никак хубаво. Изискват се много и ефективни реформи, ГЕРБ доказаха, че не са от "реформаторите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
promanbg
преди 11 години
Всичките ни политици са майстори на локумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Хайърсъзоff
преди 11 години
Пълен ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още