IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска независими експертни звена да провеждат обществените поръчки

Залаганите от възложителите на обществени поръчки дискриминационни критерии за подбор на изпълнителите са основен проблем на фирмите

16:19 | 06.12.12 г.
Бизнесът иска независими експертни звена да провеждат обществените поръчки

Независими експертни звена да провеждат по-големите обществени поръчки, за да се прекъснат връзките между възложителите и кандидатите за изпълнители.

Това предложи зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев по време на кръгла маса, посветена на нормативната уредба в областта на обществените поръчки, предаде БТА.

БСК предлага също така в комисиите за оценка на кандидатите за изпълнение на обществени поръчки да има представители и на браншовите организации, за да се гарантира прозрачността на процедурите.

Бизнесът освен това настоява комисиите да излизат публично с мотивирана позиция защо са предпочели даден кандидат пред другите.

Припомняме, че наскоро съсловни организации на архитектите и строителните инженери излязоха с подобно предложение и поискаха да провеждат обществените поръчки, свързани със строителството.

Според съюза на архитектите професионалните организации имат по-добър капацитет да отсяват добрите проекти, отколкото държавната или общинската администрация.

Бизнесът за пореден път открои като основен проблем залаганите от възложителите на обществени поръчки дискриминационни критерии за подбор на изпълнителите. От тази практика най-потърпевши са микрофирмите, които са изключително затруднени да участват в подобни процедури.

Председателят на Българската асоциация на микропредприятията Петър Стоянов посочи, че друг проблем са и постоянните промени в законодателството, което регламентира провеждането на обществените поръчки. Постоянните поправки, много от които изобщо не са в положителна посока, също обезсърчават бизнеса да участва в процедурите.

Лошо подготвените задания за обществени поръчки са в основата и на масовите обжалвания. Това обаче забавя значително усвояването на европейските средства, коментира Камен Колев.

Често се случва и изгубилите процедурата да я обжалват без никакви основания.

Бизнесът настоява и за по-бързото въвеждане на електронните обществени поръчки. Камен Колев припомни, че електронизирането на процедурите ще стане задължително за усвояването на европейските средства през следващия програмен период.

Организацията настоява също така да се забрани участието в обществени поръчки на фирми, свързани с възложителите, както и да се подготвят „черни списъци“ както на некоректни фирми-изпълнителки, така и на неизрядни възложители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още