IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизрядни платци да не могат да участват в обществени поръчки, предлагат десните

Фирмите, които не са платили на свои подизпълнители, да нямат право на участие в търговете по ЗОП, иска депутатът от „Синята коалиция“ Михаил Михайлов

15:15 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неизрядни платци да не могат да участват в обществени поръчки, предлагат десните

Фирмите, които не са се разплатили на свои подизпълнители, да нямат право да участват в търгове по Закона за обществените поръчки. Това предлага депутатът от „Синята коалиция“ Михаил Михайлов, съобщава БТА.

Идеята е част от предложения за промени, които ще бъдат внесени за обсъждане в парламента в сряда (21 ноември), Според Михайлов законопроектът не е политически и промените би трябвало да бъдат подкрепени от депутатите.

В предложенията за промени е записано още, че фирма, спечелила обществена поръчка, ще трябва да покаже на възложителите, че се е разплатила с подизпълнителите си. Чак след това ще може да получи следващ транш от плащанията по сключения договор.

„Ако на подизпълнителя не му е платено, възложителите ще могат директно да плащат на подизпълнителите, а не на фирмата, спечелила обществена поръчка“, предлага още Михайлов. 

При възлагане на обществени поръчки често работата се върши от подизпълнители, а в някои случаи плащанията към тях се бавят. Един от случаите беше установен само преди броени седмици - подизпълнителите на Лот 4 на магистрала "Тракия" заплашиха с блокада заради неизплатени суми по договора. 

Преди месеци Европейската комисия (ЕК) поиска повече прозрачност в областта на обществените поръчки, не само у нас, но и в цялата общност. Според заложените планове още от средата на 2014 година голяма част от процедурата ще минава по електронен път. 

Така, не само ще бъде увеличена прозрачността, но и ще бъдат спесетени милиарди евро, изчисляват европейските чиновници. 

Четете още новини, свързани с обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още