IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да си върне част от средствата от "Кремиковци"

Средствата за преструктурирането на комбината трябва да бъдат върнати, постанови Европейският съд

18:16 | 09.12.12 г.
Държавата може да си върне част от средствата от "Кремиковци"

Държавата може да си върне част от средствата, отпуснати за преструктуриране на металургичния комбинат "Кремиковци", съобщи икономическият министър Делян Добрев, цитиран от bTV. 

По негови думи Европейският съд в Люксембург е постановил възстаноняването на част от 413-те милиона лева, които правителството е отпуснало за комбината, тъй като те са били окачествени като държавна помощ. "Съдът потвърждава позицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ)", обясни още Добрев.

В момента се очаква и становището на Софийския градски съд по този казус. Ако той потвърди мнението на Европейския съд, държавата ще влезе в списъка на кредиторите. 

През 2011 година "Кремиковци" беше продаден за 316 млн. лева, но тези средства не могат да покрият задълженията на комбината, които възлизат на над 1,5 млрд. лева. В пълен размер средства получавт само служителите, Националната агенция по приходите, както и кредиторите, чиито вземания са обезпечени с активите на комбината. 

Реално държавата не е сред тази кредитори, но след решение на съда, може и влезе в списъка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още