IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България ще се сглобяват електроавтобуси с китайски инвестиции

Стойността на първоначалната инвестиция е 135 млн. евро

17:40 | 10.12.12 г.
В България ще се сглобяват електроавтобуси с китайски инвестиции

От утре у нас ще стартира проект за сглобяване на електроавтобуси с батерии в Брезник. Той е част от общо три проекта, които предвиждат у нас да започне активно сглобяване, а в последствие и производство, на компоненти за електроавтобуси и конвеционални автобуси. И трите ще бъдат реализирани с участието на китайски инвеститори.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на юбилейна изложба, посветена на 45-годишнината от основаването на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН, предаде БТА.

Инвестицията за първия стартиращ проект е на стойност 135 млн. евро. По думите на Добрев в последваща фаза от него се предвижда производство на компоненти за електроавтобуси в България, което ще гарантира и още по-големия размер на бъдещите вложения.

Икономическият министър не уточни конкретните суми, които ще дойдат от другите два проекта, но обясни, че вероятно ще бъдат сходни на тази. Те ще бъдат дадени за сглобяване и производство на електроавтобуси с кондензатори, както и на конвенционални автобуси.

„Разликата между двата вида е, че при този с батерии можеш да преминеш по-голям пробег, отколкото при кондензаторите. За сметка на това кондензаторите се зареждат много бързо", обясни министърът на икономиката.

Той коментира, че тези проекти са предпоставка за бъдещо развитие, както на Института по електрохимия и електронни системи, така и за реализацията на всички, които се занимават с тази развойна дейност.

Добрев отбеляза, че причината тези инвестиции да се случват в България е, че страната ни има добри развойни звена.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още