IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЦИОМ: 16% от редовните пушачи са спрели да посещават заведения

Почти една трета от пушачите са намалили цигарите в резултат на забраната, сочи национално представително изследване

12:33 | 12.12.12 г. 1
НЦИОМ: 16% от редовните пушачи са спрели да посещават заведения

Близо 16% от редовните пушачи у нас са спрели да посещават заведения след 1 юни 2012 г., след като бе въведена забраната да се пуши на закрити обществени места.

Това сочат данни от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното интервю "лице в лице" сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна, предаде БТА.

Данни от проучването сочат, че 42% от пълнолетните българи са редовни пушачи. По-голямата част от тях са мъже, на възраст между 30 и 49 години. 

Броят на цигарите в резултат на забраната са намалили 28% от пушачите. А 46% от интервюираните твърдят, че никога не са пушили. Този процент е съставен главно от жени или от по-възрастни хора.

12% от запитаните се определят като бивши пушачи, които в резултат на финансови и здравословни фактори са престанали да употребяват цигари.

Така над 60% от участвалите в изследването вече бивши пушачи твърдят, че отказът им от тютюнопушене е в резултат на техен личен избор.

Повече от половината бивши пушачи изтъкват здравословни причини като основание за отказа си от пушене, а 37% твърдят, че са оставили тютюна поради финансови причини.

Близо 70% от интервюираните пушачи преценяват, че сега употребяват цигари точно толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната за тютюнопушене на обществени места. Когато са в заведение на закрито, половината от пушачите излизат навън, за да пушат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Аз също спрях. Освен това, избягвам да гостувам и в домовете на непушачи. Спрях, за да не им вредя и искрено се учудвам, че приемат за неуважение деликатните ми откази. Гостуването се превръща в мъчение и за тях и за мен. Всеки в къщата си и това е ! :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още