IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиза в сила наредбата за имитиращите млечни продукти

Млечни продукти с растителни мазнини ще се продават на отделни щандове в магазините

09:30 | 31.12.12 г. 2
Влиза в сила наредбата за имитиращите млечни продукти

От днес (31 декември 2012 година) в сила влиза новата Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. Един от основните моменти в нея е, че производителите на млечни продукти няма да могат в рамките на едно предприятие да произвеждат продукти от мляко и т.нар. „имитиращи“ продукти, които съдържат растителни мазнини.

Имитиращите продукти ще бъдат разположени на отделни щандове в магазините, които са ясно обозначени с надписи „Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“, гласят разпоредбите.

Наредбата е изготвена в защита на потребителите, декларира преди седмици министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според него растителните мазнини, особено палмовото масло, са вредни за здравето на хората и те трябва да знаят какво точно консумират.

В Наредбата ясно са описани какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си „млечни“. Дадени са точни описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко, айряна и дори за не толкова често срещаните на пазара ни кефир и кумис.

Производителите няма да могат по едно и също време в едно и също предприятие да произвеждат двата вида млечни продукти, но това не означава, че те няма да могат да преминават от едно производство към друго. В текстовете на наредбата обаче е записано задължително уведомление на дирекциите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в еднодневен срок за промяната. Производствените планове пък ще могат да се променят веднъж на шест месеца. 

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври. По искане на Европейската комисия обаче гратисния период беше удължен до края на годината. Целта е производителите и преработвателите да могат да настроят производствените си мощности.

Контролът по изпълнението на текстовете е възложен на БАБХ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Сега ще чдеш ОЩЕ по-големи ментета!! И защото народа е *** - ще е и по-скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Най сетне. Писна ми да ям ментета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още