IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зачестяват случаите на фалшиви стоки в България

През 2012 г. у нас са иззети над 180 хил. стоки-ментета, сочат данни на Патентното ведомство

12:15 | 02.01.13 г.
Зачестяват случаите на фалшиви стоки в България

През 2012 г. е нараснал значително броят на фалшивите стоки, които се предлагат из родните търговски вериги и малки магазини. За година иззетите стоки-ментета на пазара у нас са над 180 хил., сочат данни на патентното ведомство, цитирани от bTV.

Експертите от патентното ведомство откриват най-често парфюми, спортни стоки и детски играчки, които са снеясен произход и без необходимите документи за легална търговия с тях. Глобите, които се налагат на търговците също се увеличават - от 45 хил. лв. през 2010 г. до 66 хил. лв. през изминалата 2012 г.

За година митниците са задържали над 1,9 млн. стоки-ментета при опит да бъдат внесени в страната. През последните месеци зачестяват случаите, в които така наречените „куфарни търговци" се опитват да внесат фалшификати през границата. Държавите, от които основно идват фалшивите стоки са Китай, Дубай, Хонконг и Турция. Oт патентното ведомство отчитат, че най-често залавят ментета на големите пазари, в зимните и морските курорти и в малките магазинчета.

Фалшивите стоки, които се откриват на пазара у нас, обикновено се разпознават по една променена от буквите в името на известна марката.

Например фалшиви аромати, представяни за продукти на известната френска марка CHANEL, често могат да бъдат засечени с надпис на опаковките „Chanele” или „Channel”.

Броят на опасните стоки, които са минали през санкция на Комисията за защита на потребителите (КЗП), също се е увеличил през 2012 г.

Проверка на Investor.bg на сайта на КЗП показва, че през миналата година, ведомството е намерило стотици нарушения. Най-голям дял от тях са тези в детските стоки – обувки, дрешки и играчки, много от които изключително опасни за здравето, предизвикващи задушаване или за направата им са използвани единствено синтетични материи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още