IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 млрд. лева инвестиции е привлякла Столичната община за две години

В София има добра събираемост на местните данъци и такси, отчете кметът Фандъкова

10:10 | 03.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фандъкова: В изграждането на метрото са вложени около 1 млрд. лева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Фандъкова: В изграждането на метрото са вложени около 1 млрд. лева. Снимка: БТА

За последните две години Столичната община е успяла да привлече над 2 млрд. лева инвестиции. Голяма част от тези средства са европейско финансиране, но общината е успяла да намери и средствата, необходими за съфинансиране на проектите, разказа кметът на столицата Йорданка Фандъкова в ефира на TV7.

Инвестицията в изграждането на метрото е в размер на около 1 млрд. лева, а останалите средства са за подобряване на инфраструктурата, саниране на училища, както и за депото за неопасни отпадъци, уточни още кметът.

За новата 2013 година тя очаква повишена събираемост на данъците, макар че няма да има увеличение на местните налози и такса смет.

„Заради кризата има проблеми в някои от данъците, като данък за възмездно придобиване на имущество“, каза още Фандъкова, но допълни, че през миналата година е имало добра събираемост на данъка върху недвижимото имущество и такса „смет“, пише агенция „Фокус“.

В края на миналата година стана ясно, че ремонтите в столицата ще продължат с пълна сила и през 2013 година. Плановете на общината са за реконструкция на основни пътни артерии като например бул. „Цариградско шосе“ и „Лъвов мост“.

За да бъдат осъществени плановете, Столичната община ще кандидатства за заем в размер на 50 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Отделно ще бъдат заделени и 100 млн. лева от общинския бюджет за ремонтните дейности.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Отказвам се от коментара си - щом има хора на които им харесва да им увеличават данъците за да се строят или безсмислени неща или смислени, но на цени Х5!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Тези дребни риби не могат да спрът процеса на източване на обикновенния българин с увеличаване на местните данъци постоянно, на фона на пълната стагнация и намалящи реални цени на услуги и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още