IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предложи отмяна на стратегията за продажба на ВМЗ

Кабинетът поиска стартиране на приватизационна процедура по общия ред, за да се ускори процесът по раздържавяване

13:19 | 30.01.13 г.
Правителството предложи отмяна на стратегията за продажба на ВМЗ

Министерският съвет предлага на Народното събрание да отмени решението си от 2011 г. за приемане на Стратегия за приватизация на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД, съобщават от пресслужбата на кабинета.

В мотивите си министрите посочват, че след като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е обявила продажбата на 100% от капитала на държавното дружество чрез публично оповестен конкурс на един етап, започнатата процедура не е довела до сключването на приватизационна сделка.

Стартирането на нова процедура следва да се предхожда от приемане на нова стратегия за приватизация на ВМЗ ЕАД. Опитът показва, че за реализиране на такава процедура (от разработване и приемане на нова стратегия до избор на купувач) би отнело не по-малко от 8-9 месеца – срок, в който дружеството няма възможност да функционира без да трупа нови задължения, включително и лихви по вече натрупаните.

Поради тази причина единственият възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е незабавното стартиране на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона, пише в предложението на кабинета.

Очаква се от днес (30 януари) на работниците във ВМЗ-Сопот да бъде предлагана алтернативна работа. Около 250 работодатели от частния сектор в пловдивския регион вече са заявили 400 свободни места.

Кметовете на Карлово и Сопот също имат готовност да наемат хора. Става дума за около 500 души, които да бъдат наети по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Днес синдикати и представители на Агенцията по заетостта ще запознаят оръжейниците с възможностите за алтернативна заетост. Част от тези, които ще останат в завода, най-вероятно ще минат на 4-часов работен ден, а в замяна държавата ще им плаща компенсации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още