IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Несебър излизат на протест срещу концесията на пристанището

Местни сдружения обжалват процедурата пред КЗК и ВАС заради опасения за изграждането на търговски обекти в района

09:52 | 07.02.13 г.
В Несебър излизат на протест срещу концесията на пристанището

Жителите на Несебър ще протестират срещу отдаването на концесия на пристанището в Стария град, съобщава БНР.

С решение на Министерския съвет от 12 декември миналата година дружеството "Видмар" е определено за концесионер на пристанищния терминал за срок от 35 години.

Две местни сдружения обаче обжалват процедурата в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Сдружението на рибарите в Несебър, както и две сдружения на жителите на Стария град обжалват решението на правителството за отдаване на концесия на второто по големина пристанище по Южното Черноморие.

Според местните освен обслужване на кораби, бъдещата концесия предвижда изграждането на хотел, ресторант, паркинг и търговски обекти в района на морската гара. Рибарите пък се притесняват, че фирмата концесионер ще изгони рибарските кораби от пристанището.

Според кмета на града Николай Димитров отдаването на концесия на пристанището противоречи на Закона за културно-историческото наследство. Протестът е пред портите на Стария град.

Според решението на кабинета компанията „Видмар“ ще трябва да направи инвестиции за развитие на пристана за 2,88 млн. лева докато трае срокът на концесията. В първите 10 години минималните инвестиции ще бъдат 854 хил. лева. В документацията, която е приложил концесионера, са вписани още и 200 хил. лева инвестиции за съпътстващи дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още