IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните са продали имоти на длъжници за 2 млн. лв. в София

През 2012 г. НАП-София е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 111 дружества с общ размер на дълга за повече от 610 млн. лв.

13:26 | 11.02.13 г.
Данъчните са продали имоти на длъжници за 2 млн. лв. в София

Повече от 2 млн. лв. са постъпили в бюджета през 2012 г. от продажба на имущество на длъжници, показва анализът на дирекция "Събиране" в столичната Национална агенция за приходите (НАП). На публичен търг са продадени недвижими имоти, превозни средства, машини и други вещи на хора със значителни по размер задължения, става ясно от съобщението на агенцията. 

Публичните изпълнители пристъпват към принудително събиране на просрочените вземания, когато и след получаване на покана за доброволно плащане или напомняне по телефона, длъжникът не търси контакт с приходната администрация и не предприема никакви действия за погасяване на дълга.

Припомняме, че от тази година НАП създаде сайт, в който са обявени всички активи на длъжници, които се продават.

През изтеклата година в столичното звено на приходната агенция са образувани 17 470 изпълнителни дела, като общият размер на вземанията по тях е за повече от 500 млн. лева. Насрочени са 448 търга за публична продан на движими и недвижими активи, обезпечени като средства за погасяване на просрочените плащания. За сравнение през 2011 г. са проведени 249 търга.

Шест пъти повече са търговете, по които има постъпления. В бюджета са внесени над 2 млн. лева от продажбите, което е със 708 хил. лева повече в сравнение с 2011 г. Над 750 са предварителните обезпечителни мерки, наложени още в хода на ревизионните производства. Общата сума на обезпечените по този начин вземания е над 436 млн. лева. За вече установени и изискуеми данъчни и осигурителни задължения публичните изпълнители в дирекцията са наложили 8411 обезпечения, или с 2268 повече в сравнение с 2011 г., сочат данните на приходната администрация.

Същевременно през 2012 г. столичната дирекция е поискала от съда да обяви в несъстоятелност 111 дружества с общ размер на дълга за повече от 610 млн. лева. Изпратени са и сигнали до прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от управителите и собствениците на тези фирми, тъй като не са уведомили съда за изпадане в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. 

Общо 1,459 млрд. лева са постъпили по сметките на столичната НАП през 2012 г. от просрочени данъчни и осигурителни задължения, което е с 600 млн. лева повече в сравнение с 2011 г. Над 450 млн. лева са стари дългове от осигуровки, а останалите над 1 млрд. лева са непогасени данъчни задължения.

От НАП - София, отчитат, че повишената събираемост на просрочените задължения през 2012 г. се дължи освен на принудителните мерки за обезпечаване и събиране на дълговете, и на "партньорския подход на администрацията" към коректни компании, които имат временни финансови затруднения и закъсняват с плащанията. Доказателство за това са разрешенията за неотложни плащания, чийто брой се е увеличил близо три пъти в сравнение с 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още