IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на селскостопанските продукти с ръст от над 20% към края на 2012 г.

Меката пшеница е с почти 40% по-скъпа спрямо последното тримесечие на 2011 година

15:53 | 18.02.13 г. 3
Цените на селскостопанските продукти с ръст от над 20% към края на 2012 г.

Цените на производител в селското стопанство* записват годишен ръст от 20,4% през четвъртото тримесечие на 2012 година, става ясно от публикуваните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението се дължи най-вече на цените на продукцията в растениевъдството, които са с 24,5% по-високи, докато в животновъдството увеличението е от 1,7 на сто. Най-голямо увеличение през отчетения период има по отношение на цените на меката пшеница (почти 40%), слънчогледа (36,2%) и на царевицата (31,5%).

Цената на картофите се увеличава с 20,9%. През миналата година реколтата от картофи у нас е много слаба заради неблагоприятните климатични условия.

Що се отнася до производителите от сектора „Животновъдство“ най-значим е ръстът на цените на яйцата, които записват ръст от 23% през последното тримесечие на миналата година.

* Цената на производител е цената на изхода на земеделското стопанство, т.е. тя не включва разходи за доставка, съхранение, транспорт и други разходи, възникнали при продажбата или закупуването на селскостопански продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Само не е ясно за какво са субсидиите, заради които ББ отсече дясната си ръка?Какво субсидираме с пари на данъкоплатците, като после същите данъкоплатци плащат пшеницата на вътрешния пазар по световни борсови цени?Чувал съм да се коментира, че ГЕРБ нямат както повечето управлявали видим досега, доказан отрасъл или дейност, от която смучат големите кинти. Да не се окаже, че там е заровено кучето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
спокойно през 2013г цените ще са надолу.такава беше годината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 11 години
Ей тука точно, започва да става мноооого интересно! Защото без ток човечеството е изкарало ... горе-долу цялото си съществуване, ама без папу, май , май няма данни за сполучливи експерименти. Чудя се какво освен лошата година за картофите в БГ обуславя такива тревожни тенденции? На мен ми се чине, че няма да е само лошата година за картофите в БГ, се ще има и някаква друга причина: дали пък натиска създаден от паричните облекчения на Централните банки (при умрели перспективи за кредитоносимост на потребителя и липса на кой знае какви други привлекателни убежища за капитала) не си търси място от където да избие? Дали пък тук-таме няма някой картели на местно и световно ниво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още