IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите искат гражданско участие в ДКЕВР

Други искания са за разсекретяване на всички договори в енергетиката, включително и за доставките на газ от "Газпром"

10:33 | 19.02.13 г. 5
<p>
	Протестиращите искат прозрачност в управлението. Снимка: БТА</p>

Протестиращите искат прозрачност в управлението. Снимка: БТА

Участие на граждански организации в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), разсекретяване на договорите в енергетиката и промяна на енергийния микс, са част от исканията на протестиращите, изказани в ефира на „Нова телевизия“.

Хората са страна по тези договори и те трябва да бъдат публични и да има прозрачност, а не просто да бъдат плащани сметките при цени, определяни на тъмно, коментират от организационния комитет. Искането на протестиращите е и за оповестяването на договорите за доставка на газ, индивидуални договори с топлофикационните дружества и възможността да се отказва услугата „парно“.

В енергийния микс АЕЦ "Козлодуй" трябва да има по-голям дял и да бъде намалено присъствието на скъпите мощности като AES "Гълъбово" и "Контур Глобал", настояват още протестиращите. 

Що се отнася до политическата отговорност, тя не се носи само от настоящото правителство, а на всички управляващи в последните 23 години. За това време населението на страната намаля с 1,4 млн. души, а България е най-бедният член на ЕС, последни сме по медийна свобода, обясниха още представителите на протестиращите.

Исканията за прозрачност са напълно нормални, коментираха от своя страна социолози. Проблемът в момента е отсъствието на държавата, а не електроразпределителните дружества, обясни Кънчо Стойчев. За него не системата обаче е сгрешена, а институциите са „смазани“ и не работят. Той посочи например Комисията за защита на конкуренцията, която не прави нищо срещу "картелирането при горивата, мобилните услуги или супермаркетите“, смята още социологът.

Евгений Дайнов пък коментира, че се намираме в типично българска ситуация – недоволството започва от един проблем, но се развива и отива към съвсем различна посока. Мира Радева коментира, че в момента нито една политическа партия в момента не смее да излезе пред протестиращите, защото недоволството не е само срещу настоящото правителство.

Радева коментира още, че натискът върху бизнеса, който прилагаше Дянков, вкара страната в грешна икономическа спирала. „Безумната идея да влезем в еврозоната докара страната до стагнация“, е мнението на социолога.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Антимонополни искания към Министерски Съвет на Република България http://***.facebook.com/groups/10150108758025384/doc/10150877699585384/....8. На всяко заседание на новата комисия определяща цените на ток, вода и газ; освен представители на енергийния сектор и държавата, да има и представители на профсъюзите, браншовите организации от бизнеса, индустрията, търговията, като и от КЗП (Държавни и частни). 9. Същите да влязат и на заседанията на Антимонополната комисия. 10. Всички заседания да са открити, а не както е сега в ДКЕВР "закрити заседания".......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Авторката, не се заяждам...аз също съм за такава квота в ДКЕВР...да не се окаже, че предлагащите си нямат идея/ в това съм сигурен/ как ще се избира тая квота....а, в процедурата е "кондиката" така да се каже. Кой ще ги предлага.Каква кфалификация трабва да имат - нали няма да ми предложите некви "калинки" за членове.Кой ще ги избира.... и, т.н....все много съществени въпроси на които трябва да има предварителен отговор...иначе другото си е чиста проба логорея!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Протестиращите искат гражданско участие в ДКЕВР Алооо авторката на материала, щом си написала такова заглавие значи е така, значи си била сред протестиращите и те са ти казали. А днес, или друг ден ги попитай аджеба как ще се избира/назначава тая гражданска квота в ДКЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
haqan
преди 11 години
избори да но за велико народно събрание и промяна първа отпадане на великото народно събрание като единствена промяна на конституциятаизбори за обикновено няма смисъл да сменим единия със другия лъжец няма смисъл велико народно събрание ние срещу тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
А, бе - къде е Батко?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още