IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN: Приватизационният договор не предвижда "гарантирана печалба"

Осигурява се публичен достъп до приватизационните договори на енергоразпределителните дружества, публикуват ги на сайта на НС

11:10 | 19.02.13 г. 3
EVN: Приватизационният договор не предвижда "гарантирана печалба"

В текста на договора за приватизация на електроразпределителните мрежи от страна на EVN няма „гарантирана печалба“ или „гарантирана норма на възвращаемост“. Това гласи официалното изявление на компанията по повод протестите срещу високите сметки за електричество.

От компанията обясняват още, че през настоящия ценови период (юли 2012 – юли 2013) 5,7% от сметката, заплащана от клиентите, отива за EVN България. Преди дни от ЧЕЗ пък коментираха, че около 9% остават за дружеството от сметките на потребителите.

Заради високия интерес EVN публикува договора, с който са придобили правото да закупят мрежите у нас в края на 2004 година. Същото направиха и от чешката ЧЕЗ, която отговаря за електроразпределението в Западна България.

„Често цитираната гарантирана норма от 16% за първите три години не е включена в договора. В регулаторната рамка на тогавашния регулаторен период, определен преди приватизацията от 2005 година, е предвидено да има възвръщаемост от 16% за първите три години“, се казва още в съобщението на австрийската компания.

Регулаторът обаче не е одобрил разходите на EVN в техния пълен размер, така че реалната норма на възвръщаемост е средно 5,85%, обясняват още от дружеството. По техни оценки средната капиталова норма на възвращаемост в региона е около 8%.

От влизането си в България EVN инвестира 1,1 млрд. лева в инфраструктура, клиентско обслужване и ефективност. „Целта ни винаги е била намаляване технологичните загуби“, коментират от компанията и допълват, че за последните седем години технологичните разходи са намалели с 5 на сто. 

Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта единодушно е взела решение за осигуряване на публичен достъп до договорите за приватизационна продажба на акции на енергоразпределителните дружества и на документи, показващи следприватизационния контрол, осъществяван от институциите, съобщава агенция „Фокус”. Председателят Яне Янев заяви, че договорите ще бъдат качени на сайта на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
bstoyano
преди 11 години
нещо линка за договорите не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
lyusien
преди 11 години
Янев -те вече са си публикували договорите Не се напъвай Направи нещо полезно за хората или се махаи от там В резултат на твоята дейност няма нито един обвинен министър ченге висш държавен чиновник магистрат За какво си ни там -да говориш общи приказки по сутришните блокове на телевизиите Или направи нещо реално или се махай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още