IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на храните се забавя през февруари

Картофите са с почти 60% по-скъпи спрямо миналия февруари, показаха данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища

11:53 | 04.03.13 г.
Поскъпването на храните се забавя през февруари

Поскъпването на храните на едро започват плавно да забавя темпа си, показа статистиката на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКЕВР). Индексът на тържищните цени, изготвен от комисията, записва стойност от 1.532 пункта спрямо 1.561 към края на януари. На годишна база обаче храните, търгувани на борсите, са по-скъпи – стойността на индекса през февруари 2012 година беше 1.523 пункта.

Месечното намаление се дължи основно на по-ниските цени на яйцата, които са поевтинели с 8,3%. Със 7,5% по-евтино се търгуват и оранжерийните домати, а цената на ябълките е с 6,3% по-ниска спрямо края на януари.

В същото време обаче ръст от 10% записват оранжерийните краставици. С 2,6% се покачва и цената на пилешкото месо. Цената на свинското месо остава без промяна.

Данните на ДКЕВР обаче показват, че спрямо миналата година повечето от следените продукти повишават цената си. Картофите поскъпват с 59%, което се обяснява с лошата реколта у нас през миналата година. С 38,8% обаче е по-висока цената на лимоните спрямо миналия февруари. С 18% по-скъпо се продава пилешкото месо, свинското месо и зрелият фасул. Цената на брашното се е увеличила с 16,3% за една година.

Спад на борсите обаче записва цената на чесъна, който се продава с почти 25% по-евтино спрямо февруари 2012 година. С 10,2% намалява цената на ориза, а яйцата са поевтинели с малко над 8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още