IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец стартира вторият опит за продажбата на ВМЗ-Сопот

Може да има и лош сценарий, като ликвидация или несъстоятелност на дружеството, коментира изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов

17:19 | 11.03.13 г.
До месец стартира вторият опит за продажбата на ВМЗ-Сопот

От днес има сключен договор за актуализация на оценката за ВМЗ-Сопот. До един месец трябва да сме приключили с актуализацията и да сме стартирали процедуата за приватизация на оръжейния завод. Това е заявил изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред агенция "Фокус".

„И БДЖ, и ВМЗ-Сопот, са в доста тежко финансово състояние и тези процедури може би е належащо да бъдат приключени успешно, но не на всяка цена – трябва да се изпълнят всички условия”, отбеляза той.

Караниколов не изключи възможността за негативен сценарий, при който се стига до ликвидация или несъстоятелност на дружествата, но коментира, че не иска да "бъде лошият пророк".

Припомняме, че първият опит на държавата да намери частен собственик на оръжейния завод се провали. През януари т.г. приватизационното ведомство прекрати конкурсната процедура. Мотивът за това бе, че единственият кандидат да купи ВМЗ искаше да съкрати близо 70% от персонала на предприятието. Това негово настояване не бе удовлетворено, защото приватизацията на дружеството бе стартирана след сключване на предварително споразумение със синдикатите, което не предвиждаше каквато и да е било оптимизация на работната ръка.

След като процедурата бе преустановена, икономическият министър Делян Добрев внесе искане предприятието да бъде извадено от списъка със забранените за приватизация дружества. След като ВМЗ бе извадено от списъка, заводът ще бъде продаден без предварителна стратегия, което трябва да улесни процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още