IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седмица кабинетът ще представи пакет социални мерки

С него трябва да се подпомогне ръста на заетостта, съобщи служебният социален министър Деяна Костадинова

09:21 | 14.03.13 г. 2
До седмица кабинетът ще представи пакет социални мерки

До седмица правителството ще представи пакет от мерки, с които според възможностите на бюджета да се подкрепят най-уязвимите хора в България. С него ще се цели подпомагане на увеличаването на заетостта. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова пред БНТ.

Константинова отказа да даде повече конкретна информация за мерките, тъй като "служебният кабинет на този етап не иска да дава предварителни обещания на обществеността".

"Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна. Ние ще започнем някои мерки, но това може да стане от нормално правителство", обясни Костадинова.

В тази връзка тя бе категорична, че въпросните допълнителни социални помощи в никакъв случай няма да застрашат финансовата стабилност на страната.

"Ние сме поели ангажимента да следим за финансовата стабилност и ще направим всичко възможно да изпълним това", допълни служебният социален министър. Тя допълни, че в рамките на тази седмица ще се видят възможностите на бюджета, за да се подкрепят колкото е възможно повече социални групи.

Правителството ще започне работа и по пакет от мерки за увеличаване на заетостта като те няма да са насочени само към хората с ниска квалификация, а и към тези с образование, които може да ползва бизнеса. По думите на Костадинова това е групата, която може да подкрепи икономическия растеж.

Тя обясни, че подготовката на тези мерки ще бъде оставена и на следавщото правителство, което ще се формира след изборите, тъй като то трябва да прецени как да ги използва.

По повод евентуалното увеличаване на пенсиите тя обясни, че в рамките на служебния кабинет допълнително увеличение не може да се случи, защото за него са нужни законови промени, които без парламент не могат да бъдат приети.

Костадинова уточни, че социалното министерство не очаква рискове пред осигурителната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ЩОМ И ТЕЗИ НИ ОТКАЗВАТ ЧОВЕЩИНА!1. МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ и максимална социална помощ РАВНИ НА "ПРАГА НА БЕДНОСТ" (312 ЛВ.)2. МИН. РАБОТНА ЗАПЛАТА (за работник без образование, но с квалификация) - РАВНА НА "СОЦИАЛНИЯ МИН." (581 ЛВ.)3. МАКС. ЗАПЛАТА за държавна длъжност да е 10 ПЪТИ МИН., без таван за осигуровките!4. ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ на граждани и фирми, С НЕОБЛАГАЕМ МИН.!5. ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД И СТРОЕЖ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!- СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕВСИЧКО ДРУГО СЕ ОПРАВЯ С ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Ще видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още