IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съставът на служебния кабинет е направен "като за чужбина"

Това са хора с огромен международен опит, но без опита в най-важното – общуването с изсипалия се на улицата български народ, смята Андрей Райчев

09:50 | 13.03.13 г. 22
<p>
	<em>Съставът на служебното правителство&nbsp;</em>Снимка: <em>БТА</em></p>

Съставът на служебното правителство Снимка: БТА

Екипът на служебния кабинет е направен "като за чужбина". Това заяви пред "Фокус" социологът Андрей Райчев по повод избора на държавния глава Росен Плевнелиев за състав на служебното правителство.

„Това са хора, които прекрасно си говорят навънка, ще направят много добро впечатление навънка. Не знам дали ще успеят да успокоят хората вътре – няма да им е лесно. Това са хора с огромен международен опит, но без опита в най-важното – общуването с изсипалия се на улицата български народ”, коментира той

„Аз не вярвам, че България може да бъде лекувана преди да се постави диагнозата. Ние не можем да направим диагнозата на ситуацията – всички са объркани: и професионалните политици, и непрофесионални политици, и хората, които са на улицата. Те са объркани, защото не е ясно от какво боледува държавата – нямаме съгласие по въпроса", категоричен бе Райчев.

Социологът заяви, че служебният министър-председател Марин Райков е дипломат, но не е сигурно дали уменията му в тази област ще бъдат достатъчни, за да решат проблемите на държавата.

„Този човек е свикнал да прокарва меко някаква политика, но чак да тръгне да лекува – не ми се вярва. А за да имаме диагноза, преди всичко трябва да видим какво става с нашите пари", допълни той.

Съставът на служебния кабинет бе коментиран и от социологът Васил Тончев, директор на социологическа агенция „Сова Харис”. 

"Очаквам Марин Райков да не направи никакви компромиси по отношение на изборния процес и да се опитва да спазва европейските правила", заяви той.

Според него служебният премиер е подходяща фигура, доказан професионалист, човек с високи експертни познания, човек с висока култура.

„Освен всичко, е приет и на запад сред нашите партньори, което също има съществено значение”, заяви Тончев.

„Рисковите пред служебния кабинет са главно да не успее да успокои обстановката в страната, да не успее да направи мост с гражданското общество, което в момента знаем, че е на улицата и което иска сериозни промени сред политическия елит, което иска да бъде чуто и институциите в страната да се съобразяват с него”, посочи още социологът.

По негови думи не е реалистично в кратък срок да има съществени промени в доходите на гражданите.

„Могат да се направят някои знакови стъпки от типа на цената на тока и някакъв натиск към някои от монополите. Но това е много дългосрочна програма, в която трябва да започнем да опазваме ресурсите, които има в България и те да бъдат в полза на обществото, а не да се разтичат в най-различни посоки. Досега бяхме разграден двор, както се оказа. Надявам се, че постепенно ще се наложат тези стъпки, които ще покажат, че вървим в обратна посока”, заяви Тончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 17 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
На пръв поглед за чужбина, но не дотам. За първи път съм съгласна с Андрей Райчев. Когато става думата за себеподобни, вярвайте на оценките им. Премиер от червената аристокрация с вроденото чувство на лакей, останалите знайни и незнайни. Дори един бакалавър от Харвард има. Потърпете само няколко дни и ще лъснат за съжаление от безсилие и безличност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 0
imagineren
преди 11 години
Ех, Райчев Райчев, така и не успя да надрастнеш партийната си обвързаност и да станеш обективен анализатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 0
imagineren
преди 11 години
Ех, Райчев Райчев, така и не успя да надрастнеш партийната си обвързаност и да станеш обективен анализатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Леонидофф, ще се опитам да те репликирам, защото смятам, че настройката на чиповете ни е важна. Нищо лично.-материяла бил лош-той е като навсякъде по света, скача според тоягата, мотивиран е от алчност и егоизъм (така е устроен човек). Разликата в народопсихологията започват от това, че едните са нахранени (имат ресурс) а другите - не (по различни причини). Когато масата добие възможност да плаща данъците си, тя ще намери начин да изисква всички да го правят. Не може държавата да иска нещо което не може да получи, така ще превърне гражданите си в "престъпници".-управлението е важно, но е функция на икономическите условия. Икономическите условия при отворена и неконкурентна икономика са външен фактор. Силните диктуват условията. От тях зависи колко ресурс ще ти остане. Колкото и добро вътрешно управление да организираш, ако нямаш ресурс си обречен. Всеки аспект от държ. управление е зависим от ресурса.Така че погледни навън, а не навътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 0
Borsalino
преди 11 години
Визитката, с която се представя Асен Василев дано да е просто некадърен превод или журналистическа измислица "Съосновател е и президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети." Че само в София има поне 5 такива фирми, дърпащи цени от различни източници, И те не "ценообразуват". Цените си ги образуват в крайна сметка самолетните компании, останалите по веригата, включително Everbread си добавят надценка и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 0
MVA123
преди 11 години
Господин Райчев, моля да се смирите и да престанете със социологическо- комунистическите си забележки. Водете бележки си за съименника и партийния си съратник. Не се месете там където скърца и не Ви е мястото.И Вие сте професионален поплювчик. Извинете, Вие плюете избирателно, което е все пак принципна позиция. За съжаление от Вас нищо умно не чух и не прочетох. Престанете в тази, Ваша партия с негативизма и когато сте далеч от трапезата. Вашата партия трябва да си избере за патрон г-н Гьоринг. Направете накрая нещо позитивно - скрийте в дупките си . Но извинете до властта, не се домогвайте, че ще ни ликвидирате, както впрочем сте го правили вече доста години. Причината да напускат младите хора е Вашата арогантност и безпардонност и дълговечност. Бих, Ви оприличил на раково заболяване, за което цял свят търси лек. Все още го няма, но се надявам поне в моя живот да бъде открит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Имайки предвид нивото на хората и Господ да дойде за 3 месеца пак няма да бъдат доволни и удовлетворени нито някой ще им зачете дипломите и автобиографиите.Бойко бил свалил нивото..... ами масата народ на какво ниво е та да роди по-добри политици.Ти сигурно предпочиташ за политици лицемери дето говорят високопарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 8
jelenski
преди 11 години
Бойко толкова свали нивото, че вече се радваме на хора, които могат да вържат пое едно изречение. Да видим какво ще направят - имат 3 месеца да оправдаят и автобиографиите си и обещанията си, а също и да върнат доверието на хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 27 rate down comment 1
leonidoff
преди 11 години
Материала е лош - ни се води, ни се кара. Трябват ни хора, които са живели в демократични общества, свикнали да плащат такси и да са работили в реални компании или институции. Тук средата разваля качествените хора и ги учи как да отчитат дейност, а не резултати. Много е важно изпълнителната власт (каквито са президента и министрите) да не се месят в съдебната власт. Много са прости нещата, но за умни хора. Изберете си партия, която ще промени Глава 6 от Конституцията щом ви се иска толкова. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
по лошото обаче е че ЕС е на път също да се превърне в периферна икономика, поради пренаместване в световен мащаб и евентуален европейски "СИВ" би бил работещ само ако ЕС се затвори също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още