IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Металурзите от ОЦК настояват за среща с новия инвеститор в завода

Работниците искат да разберат кога ще бъде възстановено производството и какви ще бъдат новите назначения

09:49 | 20.03.13 г. 1
Металурзите от ОЦК настояват за среща с новия инвеститор в завода

Работници от Оловно-цинковия завод (ОЦК) в Кърджали пак ще протестират, но този път не заради неизплатени заплати. Част от металурзите вече са получили заплатите си чрез съдия-изпълнител, съобщи БНТ. Според информацията до дни ще бъдат удовлетворени всички искания на повече от 700 души, които имат изпълнителни листове.

Металурзите обаче настояват за среща с новите инвеститори в завода - ръководството на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и "Хармони 2012". От тях те искат да научат кога ще започне изграждането на нов цинков завод, кога ще бъде възстановено производството и какви специалисти ще бъдат наемани.

Протестите ще са безсрочни, коментира лидерът на протеста Стефан Атанасов, цитиран от националната телевизия. "Не желаем да си контактуваме чрез медии, искаме среща очи в очи", обяснява още той. 

Работещите в ОЦК настояват новите работни места да бъдат заети основно от съкратените при спирането на ОЦК металурзи. В момента новият инвеститор в металургичното предприятие - „Хармони 2012", провежда конкурс за избор на изпълнител на проекта за нов завод, като се съобщава за интерес от страна на френски, канадски и испански компании. 

Тече и ремонт на административната сграда на металургичния комбинат, за да се осигурят работни помещения за инженерите и специалистите, които ще бъдат ангажирани в строителството.

Припомняме, че преди седмица ПИБ се отказа от претенциите си за разпределяне на средствата, получени при разпродажбата на имуществото на ОЦК - Кърджали и така стана възможно изплащането на възнагражденията на работещите в завода. 

В края на ноември 2012 година банката стана собственик на оловния завод в Кърджали, а малко преди това "Хармони 2012" купи активите за цинково производство на предприятието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Svetulka
преди 11 години
Горе-долу ситуацията ми прилича на *** виц: представете си идва един нов инвеститор - фирма Х във вашия град и всички, които са безработни започват да протестират с искане за свикване на кръгла маса, за да им каже фирмата Х как ще си избира работници и дали те ще започнат работа при тях... Що за глупост е това?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още