IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Райков призова индустриалците към солидарност

Служебният премиер ще обсъди с представители на едрия бизнес как може да се помогне на най-нуждаещите се

12:37 | 21.03.13 г. 45
<p>
	<em>Иван Костов и Мартин Димитров предложиха мерки за противодействие на бедността</em>. Снимка: БТА</p>

Иван Костов и Мартин Димитров предложиха мерки за противодействие на бедността. Снимка: БТА

Едрият бизнес да помогне на най-нуждаещите се. За това призова служебният премиер Марин Райков след среща със съпредседателите на „Синята коалиция” в 41-то Народно събрание Иван Костов и Мартин Димитров. Сред предложенията на гостите са били конкретни мерки как да се противодейства на „неудържимата бедност, вследствие на която хора се самоубиват чрез запалване”.

Служебният премиер напомни, че правителството търси резерви в бюджета, които да насочи към най-уязвимите в социално отношение, но тези средства са ограничени.

„Българските индустриалци, така нареченият индустриален капитал, хората, които имат възможности, да помислят по какъв начин могат да проявят своята солидарност със своите съграждани в един тежък момент на изпитание“, призова Марин Райков. По думите му това е най-добрият начин бизнесът да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да се легитимира като социален партньор.

Премиерът изрази готовност да обсъди с представители на индустриалците у нас как може да стане това.

Райков даде и своеобразен отговор на Комисията за защита на конкуренцията, която вчера задочно отговори на призива му да назове монополите. Министър-председателят апелира да не се използва анализ на словосъчетанието му, за да се отхвърля искането за отговори на тези конкретни въпроси. Той беше категоричен, че ще продължи да настоява комисията да посочи тези, които злоупотребяват с монополно или господстващо положение.

Мартин Димитров изрази възмущение от реакцията на КЗК. „Беше казано на цялото общество от една държавна институция, че това не е тяхна работа“, каза Димитров, който попита риторично чия работа е това. По думите му в България има антимонополен орган, който отказва да изпълни задълженията си. Според него са ясни секторите с господстващо положение на определени играчи, които злоупотребяват с това и попитани, хората на улицата също могат да ги посочат. „Необходимо е тази комисия да си влезе в ролята, ако не, да си подават оставките“, коментира той.

Иван Костов индиректно посочи лекарствения бизнес като каза, че на премиера са представени мерки как да се неутрализират злоупотребите с господстващо положение на пазара на лекарствата в здравеопазването.

Мартин Димитров акцентира и върху подкрепата за малкия и среден бизнес от правителството чрез разплащане с фирмите, възстановяване на ДДС и „спиране на всеки вид рекет, какъвто имаше в миналото”. Тук е заетостта, тук е нарастването на доходите, тук са инвестициите, посочи той.

Костов и Димитров поискаха и промяна в работата с европейските фондове, която да осигури заетост, а не просто да бъдат харчени определени средства.

"Сините" посочиха и конкретни мерки, за да се осигури честността на вота.

Съпредседателите на „Синята коалиция” в 41-ия парламент предлагат държавната фирма „Информационно обслужване” да остане извън конкурса за преброител заради създадените притеснения, че може да злоупотреби при броенето на гласовете. Според тях тази работа може да бъде свършена от Националния статистически институт, който никой нямало да заподозре.

Служебният премиер повтори информацията, че на 26 март изтича срокът за подаване на документи от кандидатите за преброител на изборите на 12 май.

„Нека да видим кои са фирмите, които ще подадат документи и да преценим по един спокоен и хладнокръвен начин коя би била най-подходяща, за да поеме тези функции, които цялото общество очаква от нея“, каза Марин Райков.

Райков отново напомни, че основната цел на служебното правителство е да организира избори, а не да участва в тях. „Казвам го по отношение на тези, които се съблазняват да превърнат служебното правителство в боксова круша, поради това, че вероятно им е по-трудно да формулират някакво друго политическо послание“, коментира министър-председателят.

Костов и Димитров искат софтуерът на броенето на бюлетините да бъде качен на страницата на ЦИК и да бъде публичен, така че всеки да може да извърши дублиращо броене. Протоколите също да бъдат качвани в режим онлайн от РИК и ЦИК, искат още сините.

За противодействие на купуването и контролирането на гласовете на избирателите Иван Костов и Мартин Димитров са отправили молба към премиера шефовете на районните дирекции на МВР да се срещнат с партиите, чиито представители в СИК ще провеждат изборите и на тези срещи да се уточнят съвместни действия срещу купуването на гласове.

Председателят на Националния статистически институт Ренета Инджова заяви пред БТА, че "към момента не е целесъобразно НСИ да се занимава с броене на гласовете на предстоящите избори, защото нито според практиката ни, нито според статута ни има тази възможност".

„Това е политическо предложение. Кодът и статистиката на Европа, които аз стриктно следвам, не ми позволяват да участвам в такова мероприятие, но ако правителството вземе такова решение, ще се подчиня“, заяви Ренета Инджова.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Бих ти отговорил на питанията, но от изложението ти стигам до извода, че няма смисъл. Просто няма да ме разбереш. Ако все пак искаш да се опиташ, помисли върху думите ОБЩЕСТВО, СЪЖИТЕЛСТВО, ТОЛЕРАНТНОСТ, ДОБРОДЕТЕЛИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
А ако решиш все пак да идваш на запад, трябва да знаеш, че солидарността няма да ти се размине. В Германия така както се описваш ще си на 42% само за ДОД. В крайна сметка може да се окаже, че ще си с малко по-добре от БГ :)А за лекарите си прав. Положението в БГ е ужасно. Сега един мой приятел лекар, не практикувал от години тъй като работеше като медицински представител с доход близък до твоя, се готви да напусне БГ. Неговото обяснение беше много кратко и тежко: Скапан матрял. Не издържам повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 5
mos70
преди 11 години
Цитат:1. Ако навсякъде по света започне да се прилагат тези политики..."....Този процес вече започна....ако не си забелязал!Цитат:"2. Ако държавата , която ги прилага има най-много пушки и никой не може да й каже "копче", защо постъпва така с "каймака" на нацията си ;))".........Къв "каймак" си ти ве, мушморок, като аз ти осигурявам сметаната, за твоя каймак! Като ти секна сметаната, знайш ли на към каймак ше ми станеш!***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Нямам предвид задлъжняване на държавата.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Е ....ние имаме много резерви можем да ги ползваме при добро желание. Дори без да прилагаме "стръмно прогресивно облагане на доход и печалби".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Е това за 11-те часа добре го написа. Преди време писах на един "капацитет бизнесмен" тук във форума КАЛЕНДАР се викаше, че бачкам в Германия в сектора на инвестиционното банкиране и е нормално 65-80 часа на седмица вкл. събота. "бизнесмена" Календар така ме усвирка и даде примери с Англия и Франция мисля беше, с негови приатели "икономисти", които над 40 часа сакън да не чуят работа. А сега от теб излиза, че и в БГ да си много образован само не стига за 5000 лв. Трява и 11 ч. на ден яко на "трастиката" да се бачка. Въпросният КАЛЕНДАР се представяше за "бизнесмен", който бачкал по 20 ч. на седмица и за него 10 млн. евро инвестиция е НИЩО. Мисля, че този контраст много добре илюстрира положението в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Трябва да си дадем ясна сметка, че в един свят на глобализирани икономика, пазар на труда и свободни капиталови потоци (вкл. и към данъчни убежища), реален ефект от стръмно прогресивно облагане на доход и печалби, мове да има само в два случая: 1. Ако навсякъде по света започне да се прилагат тези политики или 2. Ако държавата , която ги прилага има най-много пушки и никой не може да й каже "копче", защо постъпва така с "каймака" на нацията си ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Простичко казано за да има някой да взема трябва да има кой да даде! Пишем за едно и също. Като приказката за кокошката и яйцето. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Апропо, същото важи и за лекарите. Преразпределителите да погледнат какво се случи в Чехия и да чакат същото на 5-та степен тук. Като почнете да *** като въшки по улицата и като няма да остане жив лекар, ще ви питам пак за справедливост."И кажи де ..от къде пари у НИСКО платените пациенти!? :))..толкова имат толкова дават и да си умрат какво ще спечели лекаря!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
"Пич, аз съм програмист и вземам (условно) 5000 лв. чисто....."Защото пич...ако не споделяш /и другите няма да го правят защото не са по глупави или поне така си мислят/, няма да продава компанията ти достатъчно програми за да ти е заплатата 5000. Тогава работодателя ти няма да има и 500 да ти даде. Като следствие, ти ще почнеш работа за западна компания/ за програмиста не е трудно/ а за местния предприемач ще остане да избира измежду ниско квалифицирани кадри. ...и така нататък! Елементарна причинно-следствена връзка. Е ..това ако приемем, че болшинството от малкия и среден бизнес работят за местния пазар, а не за износ де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още