IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата започна производство срещу шефа на БЕХ заради нарушения

След прокурорската проверка в енергетиката под ударите на закона ще попаднат длъжностни лица в ДКЕВР, МИЕТ и НЕК

12:52 | 03.04.13 г. 7
Прокуратурата започна производство срещу шефа на БЕХ заради нарушения

След като прокурорската проверка в енергетиката показа сериозни нарушения, от прокуратурата ще заведат пет наказателни производства срещу длъжностни лица в няколко институции заради допуснатите нередности, съобщи агенция "Фокус". 

Едно от производствата е срещу Михаил Андонов, изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според резултатите от проверката в периода 2011 - 2012 година като длъжностно лице на НЕК той не е положил необходимите усилия да управлява възложеното му имущество и е сключил незаконни сделки. 

Освен Андонов производства започват и срещу длъжностни лица в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и НЕК.

Според прокуратурата служителите в енергийния регулатор не са изпълнили задълженията си във връзка с издаване на решение. То е било прието веднага, без да бъдат правени анализи, допълват от прокуратурата, но без да уточняват подробности. 

Служителите в енергийното министерство пък не са положили усилия да упражнят правата на държавата като акционер в дружеството ЧЕЗ. Това производство е във връзка с данните за неразпределена печалба за 2011 и 2012 година. Според прокурорите става дума за сума от над 3 млн. лева за 2011 година и над 5 млн. лева за миналата година. 

Следващото наказателно постановление е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за това че в периода от 2001 до 2012 година умишлено не са положили грижи за имуществото, за което отговарят – т. е. обвинени са в умишлена безстопанственост.

Петото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, които са констатирани след проверка на АДФИ, в които са констатирани множество нарушения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Време беше да ги почнат. Борисов оставка даде, но монополите не пипна! ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
antoniya_vk
преди 11 години
Дано и Станишев и Овчаров и Борисов и въобще всички по веригата го отнесат, но надали ще стане. Остава само да се надяваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Както се казва дали, но надали ще ги осъдят. Най - много да изгори някоя дребна риба. Проблемът на тази държава е не работещата съдебна система, затова и всеки си прави каквото си иска, защото знае че няма да бъде наказан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
to66e
преди 11 години
Неделята го гледах този и още няколко такива шефчета как една журналистка им задава въпроси относно бездействието им и неспазването на разпоредбите в енергииния сектор( по tv7 ). Чудеха се къде да се скрият. Станишев може би го беше страх жена му да не го бие по две стъпала качваше за да избяга от въпросите. Добре, че беше охраната му да спре журналистката. МАФИОТИ. Ако това беше станало преди един век ........ жална ви майка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Чудесно!Дано разплетат целият пъзел чак до Р. Овч., П. Димитров и заслужили Другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още