IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК позволи концентрация на пазара на олио

Регулаторът разреши обединението между румънските компании Expur и Cargil Oils, което има отражение на българския пазар

17:51 | 09.04.13 г.
КЗК позволи концентрация на пазара на олио

Комисията за защита на конкуренцията позволи обединение между на румънските фирми Exprus и Cargil Oils. Сделката ще се осъществи чрез закупуване на определени активи на Cargil от страна на Exprus, става ясно от съобщението на КЗК. 

Анализът на регулатора сочи, че концентрацията ще засегне и българските пазари на продажба на рафинирано слънчогледово олио и шрот от слънчогледово семе чрез дъщерни дружества на групата Cargil в България – „Каргил България“, „Провими Несебър“ и „Провими Ситово“.

Налице е хоризонтално припокриване между дейностите на засегнатите предприятия при продажбите на рафинирано слънчогледово олио и слънчогледов шрот, допълват от ведоството. Същевременно обаче не съществуват значими правни и/или икономически ограничения за навлизане на нови участници на съответните пазари в България.

Производството установи, че и след сделката участниците в концентрацията ще имат нисък пазарен дял, както и че липсват значими бариери за навлизане на пазара, на който оперират голям брой участници и планираното обединение няма да наруши конкуренцията на пазарите.

Основните разрешителни, които се изискват, са свързани със спазване на определени норми на хигиена, качество и безопасност на храните и защита на потребителите и околната среда. 

У нас слънчогледовото олио се предлага от много на брой предприятия, преобладаващо малки и средни. Една част от тях произвеждат нерафинирано олио, което след това продават на рафинерии в страната или изнасят под формата на шарлан (студено пресовано слънчогледово семе), други само бутилират закупени наливни количества под собствена търговска марка и обичайно са с регионално значение, а трети имат пълен цикъл на производство до краен продукт, който бутилират и предлагат на пазара.

Произведеното в България количество слънчогледово олио обичайно задоволява търсенето на вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още